HTML

Görbe sminktükör

Kísérlet a női nem megítélésének árnyalására, azaz nagy szarban vagyunk, de mentem, ami menthető, ennél rosszabb már úgyse lehet.

Nőtípusok, játszmák, taktikázások, picsulások-picsogások túlzó, de ismerős formában.

Az ötleteket, kritikákat vagy akár teljes posztokat a gorbe.sminktukor kukac gmail.com-ra várom kíváncsi szeretettel :)

Az itt megjelenő minden tartalom Creative Commons: Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! licenc alatt áll.

Gondolatbokrétáitok

Címkék

agytröszt diznicsaj (1) alkohol (1) anya (2) ápolónő (1) autóvezetés (2) a lelki szemetesláda (1) a nők és az alkohol (1) a test angyala (1) babaproject (1) baba mama (1) bandababa (1) barátnők (4) bevásárlás a férfival (1) bikiniszezon (1) bkv (1) bőbeszédű (1) búcsúzás (1) bulvár (1) bútoráruházban (1) crocs (1) csajbuli (1) csajszis dumcsik (1) család (1) családi program (1) csúnya lány (1) díszfeleség (1) domina (1) egészségügy (1) első randi (1) esküvő (1) evés (1) facebook (1) farsang (1) felhívás (1) feminista (1) feminizmus (1) focimeccs (2) fogamzásgátló tabletta (1) fogyókúra (1) főnök (1) fotók (1) frusztráció generátor (1) gyerektervezés (1) gyermekkönyv (1) halloween (1) házasság (2) házibuli (1) hellókarácsony (1) hello kitty (1) hétköznapok dívája (1) hideghegyi sportőrült (1) hipochonder öregasszony (1) hivatalnoknő (1) húsvét (1) jogsi (1) jó fej csaj (1) karácsony (4) kibeszélés (1) kikupálós lány (1) kismama (1) kisvárosi csaj (1) könyöklő néni (1) könyvajánló (1) környezettudatos nő (1) közveszélyes nők (1) kreatív hobby (2) kretén (1) kultúra (3) lakótelep (1) latinos műveltség (1) lecsekkolás (1) lecsúszott kamuvállalkozó (1) leggings (1) magyarázat (1) március 15. (1) meglepetés party (1) mlm (1) mosolytündér (1) mozi (1) műköröm (1) nem értem (1) néptáncos (1) női dráma (1) női önzetlenség (1) női önzőség (2) nők (28) növénykedvelő (1) nyilvános wc (1) olvasói poszt (13) olvasói statisztika (1) összetartozás demonstrálása (1) óvszer (1) panasz (1) parfüm (1) párkapcsolat (1) parti nagy lajos (1) pasizás (1) pocaklakó (1) politizálás (1) posztajánló (1) rámászás a férfira (1) slágerek (1) smink (1) sör (1) stlustanácsadó (1) strandolás (1) strassz (1) szépségápolás (1) szépségszalon (1) szerelem (6) szervezőzseni nő (1) szingli (1) szlengblog könyv (1) sznob pengeszáj (1) szobanövények (1) szülés (1) születésnap (1) szüzesség (1) tánc (1) társkeresés (1) telefonálás (2) terhesség megelőzés (1) természet leánya (1) teszvesz (1) tippek (2) tömegközlekedés (1) trendi (1) tudatlan tucatnő (1) tudományos fanatikus (1) tunika (1) udvarlás (1) új külső (1) utazás (1) útjavító munkás (1) ütős keresőkifejezések (1) valentin nap (1) vallás (1) vásárlás (1) vidéki csajtípusok (1) Címkefelhő

2009.12.27. 09:00 HRita

A nők és az irodalom - kortárs drámarészlet: A jégkirálynő szíve felolvad

Velencey Diána (szül. 1981) fiatal kora ellenére számos könyvet és nem egy drámát tudhat maga mögött. Írásait a női lélek mély ismerete hatja át, technikájára pedig a pszichés láttatás a jellemző. 2008-ban elnyerte az Ámor és Psziché-díjat, melyet a kultúra iránt fogékony hölgyolvasók szavaznak meg minden évben. A  Nővilág állandó publicistája, emellett közönségtalálkozói is nagy sikernek örvendenek.
Az alábbiakban Diána impulzív és érzelmekben gazdag drámarészletét osztom meg veletek.


2. felvonás

Télen, egy szálloda metsző fehér fénnyel kivilágított és pazarul berendezett előterében.

NŐ: [Céltalanul álldogál. Lehet, hogy vár valakit, de az is lehet, hogy nem. Rövid kordkabátka van rajta. Fázik, de nem mutatja. Leejti a mobilját, majd felveszi a földről. Belerakja a táskájába.]
FÉRFI: [Harminchárom év körüli agglegény, körüllengi valami belülről fakadó derű és sárm. Hátulról a nőt mustrálja, majd megszólítja.] Nincs túl hideg ehhez a kabáthoz? Kilóg a derekad.
NŐ: [Úgy tesz, mintha nem hallaná. Elgondolkodva nézi a forgóajtón túl álló londiner széles hátát.]
FÉRFI: Kint mínusz öt fok van. Havazik.
NŐ: [Mégis feléje fordul.] Látom. [Elfordul a férfitől.]
FÉRFI: Tegnap mínusz hét fok volt. De nem havazott.
NŐ: [Újra felé fordul, s az előbbinél kicsit kedvesebben válaszol.] Emlékszem.
FÉRFI: Holnap már csak mínusz három fok lesz. A havazás még bizonytalan. Szereted a havat?
NŐ: Megfájdul tőle a torkom.
FÉRFI: [Elneveti magát, a hotel több vendége feléje fordul.] Nagyon-nagyon jó humorod van! Tetszik! Tetszel.
NŐ: Adnál nekem egy zsebkendőt? Azt hiszem, megfáztam.
FÉRFI: Várj egy pillanatot, fent van a hotelszobámban, mindjárt hozok. [A férfi sietősen elindul, majd eltűnik a lépcsőfordulóban.]
NŐ: [Kilép a forgóajtón.]

Egy hónap múlva, ugyanott.

NŐ: [Kicsivel hosszabb kabátban belép a hallba.]
FÉRFI: [A hallban ácsorogva.] Vártalak. Itt a zsebkendőd.
NŐ: Köszönöm. De már meggyógyultam.
FÉRFI: Igen, látszik rajtad. Már a kabátod is hosszabb. Nem dideregsz.
NŐ: [Közönyösen-álmodozón.] Viszont csalódtam. Megint csalódtam. Miért nem jöttél utánam? Megkereshettél volna. Éjszakákon át azon gondolkodtam, hogy miért szólítottál meg. Éreztem valami sorsszerűséget a kettőnk találkozásában, de hirtelen vége szakadt. Nem is tudnám megmondani, hogy miért. Kiléptem az ajtón. Forgott. Tudod, mennyi bátorság kellett volna ahhoz, hogy maradjak? És még mennyi kurázsi, hogy elmenjek. Hiszen tudtam, hogy meg fog szakadni a szívem, ha elindulok, de nem tehettem másként. Mennem kellett. És te nem jöttél utánam. Ti, férfiak kiismerhetetlenek és megbízhatatlanok vagytok. Rátok nem szabad könnyeket pazarolni.
FÉRFI: [Csokoládébonbont vesz elő, megkínálja.] Télen nem érdemes virágot venni, elfagy. Nagyon szép a szemed.
NŐ: Gondolkoztam rajtad, hogy milyen ember lehetsz. Nagyvilági, de egy kicsit mindig magányos. Toleráns, de feszít téged valami állandó belső türelmetlenség. A magas lányokat szereted, de volt már alacsony szerelmed is. Barna a hajad, de meg fog őszülni.
Én sosem fogom őszen hagyni. Befestem gesztenyebarnára, aztán ahogy öregszem, egyre világosabb színárnyalatokat használok majd. Nehéz szépen megöregedni. Sokan elcsúnyulnak. Szereted a csúnya nőket?
FÉRFI: Elhívnálak egy kávéra. Tudok a közelben egy kellemes helyet. Gyakran járok oda. Leülök a kedvenc székemre, rendelek egy pohár pezsgőt, és a gyöngybuborékokon keresztül figyelem az embereket. Nagyon érdekesek tudnak lenni az emberek. Te is az vagy.
NŐ: Miért mondja ezt mindenki? Én egyszerűen csak úgy szeretnék élni, mint egy mai, átlagos nő. Egy nő gondokkal, örömökkel, családdal, otthonnal, férjjel, gyerekekkel. Miért nem ezt veszitek észre bennem? Már nem tudok bízni. Megkeményedett a szívem. Kegyetlen ez a világ, nekem is annak kell lennem.
FÉRFI: Múltkor ittam tonikot a kávézóban. Citromot is adtak hozzá. A tonik nagyon ambivalens ital. Először édes, de aztán keserű lesz, pedig nem is számítasz rá. Ilyen lehetsz te is, csak ellentétes előjellel.
NŐ: [Elakad a lélegzete.] Hát mégis ismersz?! Te vagy az első férfi, aki belelát a bensőmbe! Mondd, hogy csináltad? Milyen mélyről fakadó bizonyosság vezetett téged idáig? Ó, ha tudnád, ha éreznéd, amit én érzek most, itt [a szívére teszi kezét], legbelül!

[Az eddigi hideg fény lassan átvált meleg sárgába. Pár gyertya kigyullad, az idáig unottan ásítozó recepciós a nőre néz.]

NŐ: Megváltoztattál. Az eddig érzett odi et amo kettőssége egyszerre átcsapott kérlelhetetlen és sziklaszilárd amóba!
Tudom már, hogy minden eddigi tettem és gondolatom csak póz volt. A kimért és távolságtartóan hűvös nő póza. De most felébredtem. Megébredtem. Megértettem. Te előhívtad belőlem a Csipkerózsikaként alvó érző lényt, aki szeretni, gondoskodni és félteni akar. Most már merek őszinte lenni, és elmondom neked: napraforgókat akarok festeni. A nyári forróságból és a nap sugaraiból táplálkozó szenvedélyes, ragyogó és forró napraforgókat. De nemcsak egyet, hanem egy egész táblányit. Nézni, ahogy hajladoznak a forró, nyári szélben, ahogy ontják magukból az életkedvet és az energiát. Meg akarom festeni őket intenzív, pulzáló színekkel, és át akarom élni a varázst, az élet varázsát.
Ó, fogd meg a kezem, már nem is hideg!
FÉRFI: [Megfogja a nő kezét.] Érzem. Végre érzem. Van egy heg a kisujjadon. Biztos fájt, mikor elvágtad.
NŐ: Magam mögött hagyom a fájdalmat és a múlt gonosz szellemeit. Nem foglalkozom velük, már nem árthatnak nekem. Lecsupaszítottam magam előtted, megnyíltam, megmutattam a gyengeségemet, és ezáltal megerősödtem.
Elviszel majd a napraforgókhoz? És majd csodáljuk együtt, ahogy a Nap felé tartják a fejüket ösztönösen, bután, mégis boldogan?
Én is ösztönös akarok lenni, buta és boldog. Ugye így lesz? Mondd, hogy így lesz! Szeretsz?
FÉRFI: Szeretlek, szeretlek, te őrült! [Hevesen megcsókolja.]

Függöny.

 

34 komment

Címkék: kultúra női dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://gorbe-sminktukor.blog.hu/api/trackback/id/tr391621399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Celtic 2009.12.27. 09:32:10

Uristen...Biztos nagyon jo, de nekem Adrian Mole probalkozasai jutnak rola eszembe :( Kb. a negyedeig birtam.

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.12.27. 09:58:29

@Celtic: :D :D Nem csodálom, hogy nem jött be. Ez "a nő, ha nagyot álmodik kategória". Egy kevés dráma, egy kevés pszichologizálás, egy kevés Tiffany és Szívhang stílus. :D

Nem mellesleg ÉN írtam, csak beleszőttem az erőltetett egymás mellett elbeszélést és még egy pár női írói klisét, és azt az alapigazságot, hogy a két nem soha nem érti meg egymást, csak a szerelem mindent elsöprő erejében bízhat :D
Tapasztalataim szerint van egy elég széles _hölgyolvasói_ réteg, amelyik erre a stílusra gerjed :))

Celtic 2009.12.27. 10:16:40

@HRita: Valahogy sejtettem, hogy Te kovetted el :) Persze az is varhato volt, hogy nem jon be, leven nem vagyok holgyolvaso. Nem baj, azert megprobaltam :)

kisebbik rokk 2009.12.27. 10:30:20

Vérfagyasztóan rossz! Zseniális vagy.

Velencey Diána szerintem lehet férfi is.

2009.12.27. 10:41:22

1.
Tina: - Mondd csak Edina, hogy álltok Robival?
Edina: - Úgy érzem, hogy nagyon harmonikus a kapcsolatunk. Rendkívül megértő, toleráns fickó. Nekem valahogy a víz jelekkel az igazi (remélem most már végleg, hi-hi) röhej, de picit turiztam a családfájába és dédszülőkig még aszcendensekben is rengeteg az átfedés köztünk. Mondjuk néha úgy érzem, mintha pár dolgot elengedne a füle mellett. Gyereknév ötleteken is csak révedten bólint, hogy, persze nyuszmusz, a Christofer nagyon szép, a két kéglink beszámításos cseréjét egy házrészre, meg a szocpol terveket se hallgatja végig. Mondjuk nagyon elfoglalt, néha hetekre sehol, ezért az összebutit se erőltetem, a kineziológus Kriszta szerint a mai férfiaknak nagy légtérre van szüksége, azt mondja, hogy Márkot és Bencét is a túlzott bújással buktam be, nekem meg már vészesen ketyeg a biológiai órám, több rossz dobást nem szeretnék. Hát dióhéjban ennyi, ha egyszer lesz időnk egy rendes dumcsira (hahh, ugye soha napján) majd picit részcsizem.

Zoli: - Mondd csak Robi, hogy álltok Edinával?
Robi: - Ááááá, csak kúrogatom, semmi komoly.

2.
Nő: "Jó volt a szeretkezés. Most fekszünk egymás mellett, elgondolkozva néz felfelé. Aggódom. Vajon miről gondolkozik? Biztos a kapcsolatunkról. Ó jaj, ráncolja a homlokát. Biztos döntésre jutott. De nem szól. Csak összeszorítja az ajkait. Mérlegel, számítgat. Biztos végigfut az agyán, hogy már két éves a kapcsolatunk. Talán azt is észrevette, hogy egy kicsit meghíztam. Nem szól semmit. Csak néz felfelé szigorú arccal..."

Férfi: "Ott a plafonon az a légy. Mászkál. Vajon hogy a francba nem esik le?"

Celtic 2009.12.27. 10:43:55

@tff: Naigen, a masodikat ismertem, es valoban, ferfikent max. erre tudok gondolni :) A noket nem tudom, mire gondolnak.

Az elso borzalmas volt :) Keptelen voltam vegigolvasni :)

Gilderoy 2009.12.27. 10:44:17

Briliáns, gratulálok.

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.12.27. 12:02:05

@Mukka: Magától értetődik! :D
De akkor már linkelem sokak okulására:
www.pozor.hu/2009/07/08/lakatos-koelho-reszlet/
:))

coucou 2009.12.27. 12:16:29

Rita, te!! :)

ezt biztos ismered, de masnak is kotelezo ezen a blogon (Sarbogardi Jolan: A test angyala) :

dia.pool.pim.hu/html/muvek/PARTI/parti00001_kv.html

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.12.27. 12:20:09

@coucou: Ez annyira, de annyira alapmű, hogy mindenkinek kötelezővé tenném :) Legalább hatszor olvastam már, de képtelen vagyok megunni :)
Innen van a kedvenc mottóm is: Ovuláció és vastaps :D :D Fre-ne-ti-kus :))

coucou 2009.12.27. 12:41:32

@HRita: pedig huzora azert eleg kemeny ezt vegigtolni! szegeny Uhrin Benedek ugrott be, csak o komolyan is gondolta...

mechanicalbride · http://mechanicalbride.freeblog.hu/ 2009.12.27. 13:07:35

Én is pont Parti Nagyot akartam emlegetni, méltó utód! :D

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.12.27. 15:41:45

Fájdalmas párbeszéd. Különösen tetszik a kérdések-válaszok közötti logikai összefüggés.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.12.27. 18:16:32

Ez már annyira fáj... itt már olyan görbe az a tükör, hogy megijedek a női arcoktól. Mint a Vidámparkban.

terran 2009.12.27. 20:02:12

A forgóajtós rész kurva jó :D

a Bloom 2009.12.28. 00:52:28

Remelem, nem vett eszre senki... most csendben eloldalgok. :)

Szalacsi_Dezső 2009.12.28. 06:35:57

@HRita: "Az eddig érzett odi et amo kettőssége egyszerre átcsapott kérlelhetetlen és sziklaszilárd amóba!"
Most akkor hogy is van ez?
(Odi az a Garfiled kutyabarátja, az Amo meg a régi szappanmárka) Ja az et. meg az elvtárs rövidítése.
Szóval megfejtettem: A kommunista kutya és a szappan!
Bocs, nagyon korán van még.
:-D

Celtic 2009.12.28. 08:42:23

judynero.blog.hu/
A "masik" oldal. Kb. annyira verfagyaszto olvasni a karacsonyi bejegyzeset, mint Velencey kisasszony almait :)

Igazi szoke plazacicas bejegyzesek es hozzaszolasok es mondjuk 90%, hogy nem megjatsza magat, tenyleg ilyen :(

GAbica 2009.12.28. 08:56:05

"Érzem. Végre érzem. Van egy heg a kisujjadon. Biztos fájt, mikor elvágtad."
Imádunk Rita :D

Pernilla 2009.12.28. 11:01:42

@Celtic: ez a blog egy aranybánya! a pornósztár megmondja a frankót... _leesek a székről_ a röhögéstől :D

Mitya Ivanov 2009.12.28. 11:04:41

a posztban rosszul írtad a szerző nevét:
helyesen: Velenczeyy Dyanna

Mitya Ivanov 2009.12.28. 11:05:41

bocs: Wellenczeyy Dyaanna

Celtic 2009.12.28. 11:23:52

@Mitya Ivanov: +1 :)
Tenyleg min. ilyen nev illik hozza :)

farkasokkal tancolo 2009.12.28. 11:39:59

Hát ez nagyon jól sikerült! :-)
Először azt hittem, hogy egy valós műről van szó, de mire a második színt kezdtem olvasni, rájöttem, hogy ez nem létezik! :-) És valóban.

Engem leginkább a kb. 80 évvel ezelőtti Heltay Jenő és Molnár Ferenc szindarabok feelingjére emlékeztet egyébként. :_)

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.12.28. 14:53:52

@Szalacsi Dezső: Nem akarsz kortárs drámaolvasói szemináriumot indítani ELTE magyar szakon megbízott vendégelőadóként? :D
@Gabica [almighty]: @farkasokkal tancolo: Köszönöm :))
@Mitya Ivanov: Diána igazából egy kis faluból származik, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből. Érzett tehetséget magában, csak nem tudta, merre induljon a nagyvilágban. Utánaolvasott, és rájött, hogy a kényes egyensúlyra mindig illik vigyázni, ezért olyan nevet választott, amire az emberek felkapják a fejüket, de mégse akarta túlspilázni a dolgot, mert nem akart önmaga paródiájává válni. Így egy kicsit olasz, kicsit magyar, kicsit nemesi hangzású, de nagyon Ő. Megszerette a nevét, na :D

Jege 2009.12.28. 16:12:33

Igen figyelemreméltó alkotás. Újfent megerősítésre lelt ama hitem, miszerint a szándékos kontárság az őszintének mélységeit, bár soha el nem érheti, oly mértékben megközelíteni képes, hogy a látszólagos határvonal elmosódásra kerül.

Angolul értők számára linkelem a műfaj egyik időtlen klasszikusát. Aki képes az _első oldalon_ átrágni magát és abból érdemi tartalmat kihámozni, jutalmat kap. mondjuk szigszalagot az agykérgére.

www.rdrop.com/~hutch/argon

váj mí 2009.12.28. 16:36:55

Édesjóistenkém, a hideg futkározik a hátamon, és nem műélvezettől...

greggrant 2009.12.28. 16:58:10

Na neee... biztosan nem egy valódi műből van kiollózva? :)
Lassan már eltűnik a különbség paródia és parodizált között, annyira jól sikerülnek az utánzatok; lásd még a modoros férfimagazinos bejegyzését, ami sokakat arra késztetett, hogy kigúglizzák a benne szereplő nevet

Mitya Ivanov 2009.12.28. 17:12:20

@HRita: akkor félreismertem a hölgyet. Én azt gondoltam, hogy valami semmihez sem értő büfé-könyvtár-ruhatár-klasszika filológia szakos pesti bölcsész, aki mégis meg akar valamiből élni. Szerintem a Velencey vezetéknév Gárdonyi Géza iránti titkos rajongásból született.

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.12.28. 20:13:18

@Mitya Ivanov: Nem-nem, a nagy nevek mindig a _semmiből_ jönnek, amire majd évek múlva lehet hivatkozni. Hogy kellő akarattal és kitartással bármi elérhető az életben. Aztán majd egy-egy újságinterjú kapcsán nosztalgikusan fogja felemlegetni szülőfaluját, a Mama utánozhatatlan meggyes pitéjét, majd azt is hozzáteszi, hogy a világ zaja elől legszívesebben oda szeret elbújni. Alkotni is ott szeret a legjobban.
:))

»P.H.M.« · http://setlist.blog.hu 2009.12.29. 09:00:11

írjatok színműveket, drámákat HáCsével :)

Zorita 2009.12.29. 12:09:51

ez mesteri lett, brávó! :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.01.25. 21:11:44

Kilgore Trout (Vonnegut egyik hőse) minden novellája a fájdalmas kommunikációképtelenségről szól. Nah, ez beleillik a sorba:) Majdnem olyan rossz, mintha én írtam volna:)
süti beállítások módosítása