HTML

Görbe sminktükör

Kísérlet a női nem megítélésének árnyalására, azaz nagy szarban vagyunk, de mentem, ami menthető, ennél rosszabb már úgyse lehet.

Nőtípusok, játszmák, taktikázások, picsulások-picsogások túlzó, de ismerős formában.

Az ötleteket, kritikákat vagy akár teljes posztokat a gorbe.sminktukor kukac gmail.com-ra várom kíváncsi szeretettel :)

Az itt megjelenő minden tartalom Creative Commons: Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! licenc alatt áll.

Gondolatbokrétáitok

Címkék

agytröszt diznicsaj (1) alkohol (1) anya (2) ápolónő (1) autóvezetés (2) a lelki szemetesláda (1) a nők és az alkohol (1) a test angyala (1) babaproject (1) baba mama (1) bandababa (1) barátnők (4) bevásárlás a férfival (1) bikiniszezon (1) bkv (1) bőbeszédű (1) búcsúzás (1) bulvár (1) bútoráruházban (1) crocs (1) csajbuli (1) csajszis dumcsik (1) család (1) családi program (1) csúnya lány (1) díszfeleség (1) domina (1) egészségügy (1) első randi (1) esküvő (1) evés (1) facebook (1) farsang (1) felhívás (1) feminista (1) feminizmus (1) focimeccs (2) fogamzásgátló tabletta (1) fogyókúra (1) főnök (1) fotók (1) frusztráció generátor (1) gyerektervezés (1) gyermekkönyv (1) halloween (1) házasság (2) házibuli (1) hellókarácsony (1) hello kitty (1) hétköznapok dívája (1) hideghegyi sportőrült (1) hipochonder öregasszony (1) hivatalnoknő (1) húsvét (1) jogsi (1) jó fej csaj (1) karácsony (4) kibeszélés (1) kikupálós lány (1) kismama (1) kisvárosi csaj (1) könyöklő néni (1) könyvajánló (1) környezettudatos nő (1) közveszélyes nők (1) kreatív hobby (2) kretén (1) kultúra (3) lakótelep (1) latinos műveltség (1) lecsekkolás (1) lecsúszott kamuvállalkozó (1) leggings (1) magyarázat (1) március 15. (1) meglepetés party (1) mlm (1) mosolytündér (1) mozi (1) műköröm (1) nem értem (1) néptáncos (1) női dráma (1) női önzetlenség (1) női önzőség (2) nők (28) növénykedvelő (1) nyilvános wc (1) olvasói poszt (13) olvasói statisztika (1) összetartozás demonstrálása (1) óvszer (1) panasz (1) parfüm (1) párkapcsolat (1) parti nagy lajos (1) pasizás (1) pocaklakó (1) politizálás (1) posztajánló (1) rámászás a férfira (1) slágerek (1) smink (1) sör (1) stlustanácsadó (1) strandolás (1) strassz (1) szépségápolás (1) szépségszalon (1) szerelem (6) szervezőzseni nő (1) szingli (1) szlengblog könyv (1) sznob pengeszáj (1) szobanövények (1) szülés (1) születésnap (1) szüzesség (1) tánc (1) társkeresés (1) telefonálás (2) terhesség megelőzés (1) természet leánya (1) teszvesz (1) tippek (2) tömegközlekedés (1) trendi (1) tudatlan tucatnő (1) tudományos fanatikus (1) tunika (1) udvarlás (1) új külső (1) utazás (1) útjavító munkás (1) ütős keresőkifejezések (1) valentin nap (1) vallás (1) vásárlás (1) vidéki csajtípusok (1) Címkefelhő

2009.10.06. 11:40 HRita

ANYATÍPUSOK: A büszke gyes-es mamóca

Engedtessék meg nekem, hogy utaljak nosferato örökbecsű és überelhetetlen darabjára, a modoros ősanyára. Óriási lépést tett afelé, hogy felismerjük, és mi, nők elkerüljük az ősanyasággal együttjáró becsavarodást, megőrülést. Ugyanakkor a jelenségnek még maradtak kiaknázatlan aspektusai, ezeket osztom meg a nagyérdeművel.

A büszke gyes-es mamóca már kora ifjúságában rákészül későbbi élethivatására, az édesanyaságra, általános iskolásként elkezdi a gyerekbegyűjtést: alsós gyerekekből pesztrálható bandát verbuvál, akiket szünetekben az udvaron közösségi játékokkal szórakoztat (színcápa, fogócska) és felügyeli őket, hogy becsengetésre pontosan visszaérjenek, az uzsonnájukat elfogyasszák, és össze ne piszkolják magukat. Ha lakótelepen nő fel, védegyletet alakít a telepi játszótéren a kisebbeknek és védteleneknek a bunkó nagyokkal (saját korosztályával) szemben. Összetűzéseik során a „ne is foglalkozzatok velük, majdcsak békén hagynak minket valamikor” szöveggel nyugtatgatja az összeverődött aprónépet, akik ettől még idegesebbek lesznek, a bunkó nagyok meg annál inkább froclizzák őket. Igen, a mamóca már fiatal éveiben sorsközösséget vállal a gyermekekkel, és ehhez egész életében mereven ragaszkodik. Ha egyik védence a csipet-csapatból berúgja focilabdával a szomszéd Kovács bácsiék egyik nyílászáróját, az érthetetlen módon mérges Kovács bácsi a hibás, mert miért nem nyitotta ki az ablakot ilyen szép időben (12 fok, szitáló eső). Effektíve nem egy harcias típus, csak a gyerekgyűlölő szomszédok hozzák ki belőle az anyatigrist.

Kis bandája sajnos rövidesen felnő, és már nincs szükségük a pótmami védőszárnyaira. A pótmaminak viszont szüksége van gyerekre, ezért eldönti, hogy férjhez megy. Céltudatosan ismerkedik, nagy eséllyel egyházi közösségben (gyerektáboroztatók, animátorok közt) ver tanyát, vagy egyéb gyermekközpontú társaságban keresi a donort, a potenciális apukát, olyasvalakit, aki már maga is készen áll a gyermekáldásra; hajlandó óvni, védelmezni és eltartani későbbi kiscsaládjukat. A mamócának tehát nincsenek nagyratörő vágyai, ezért majdnem mindig talál magának egy papócát.

A gyerekvállalást nem kapkodja el, de azért tudatosan készül terhességére várandósságára, anyaságára: a babaprojekt első felvonásaként tíz napig hanyagolja férjét, hogy aztán annál nagyobb intenzitással vessék bele magukat a munkába. Ámornak csak olyan pozícióban hódolnak, ami a megtermékenyülést segíti elő, és a nő minden aktusnál párnát helyez a medencéje alá (gravitáció).
A vörös hadsereg egynapos késése után fejvesztve rohan a patikába, háromféle terhességi tesztet vásárol, és azonmód el is végzi mindegyiket. A második csíkot úgy várja, mint a Messiást.
Ha befigyel a második stráf is, szinte eszét veszti az örömtől, és világgá kiabálná boldogságát, de babonából még nem szól senkinek. A lapátkezű, de szimpatikus nőgyógyász megnyugtató diagnózisa után elmegy a Brendonba, és vesz egy pár csúszásgátló tappancsokkal ellátott bébizoknit. Ezzel egy kerzenlichtes, romantikus vacsora alkalmával lepi meg férjét:

- Tessék, ÉDESAPA, ezt neked hoztuk.
- Mi ez? Mobiltok?
- Jaj, dehogyis. Hova gondolsz? Apa leszel!!!
- Miii? Csak nem?
- De bizony! Ugye, hogy mi vagyunk a világ legboldogabbjai?

Másállapota korai szakaszától kezdve alakítja magzata zenei ízlését. Kísérletezik Mozarttal, Beethovennel, esetleg Enigmával. Infected Mushroommal soha. A pocaklakó Mozart zenéjére rugdos a legintenzívebben, ezért a kismama naponta ötször lejátssza neki a C-moll adagio és fúgát. A Requiemet és a Szabadkőműves gyászzenét azért ő sem erőlteti.

A végigvideózott apás szülést követően a büszke gyes-es anyuka beleveti magát a gyermekgondozás örömeibe és felelősségteljes mivoltába.
Szoptat, fej, mondókázik, de hogy senki ne foghassa rá a beszűkült tudatállapotot, új hobbikra tesz szert: varr – rácsvédőt a kiságyra, köt – tutyit (kocsicipőt, mamuszt), topikozik – tapasztalatot cserél interneten anyukatársaival a büfiztetési szokásokról, a kényelmes szoptatóhelyzetekről és a lelkiismeretes védőnő ismérveiről.
A topiktársak tanácsait követve borostyánláncot rak a bébi nyakába, hogy fogzását segítse. Aztán leveszi, mert fél, hogy megfullad tőle. De aztán mégis visszarakja, mert a többi anyuka szerint hatásos. A Dóri barátnő babája legalábbis mióta hordja, csak négyszer sír fel éjszakánként, míg bébilánc nélkül ötször.
Bár a gyerek még csak fekszik a babakocsiban, azért a mamival naponta eljárnak az EU-konform játszótérre (korai szocializáció), ahol a büszke gyes-es mamóca hasonló kaliberű anyukákkal barátkozik össze. Nem sokkal később már együtt tolják a babakocsit, szigorúan egymás mellett haladva - és ha van -, mindenképpen a bicikliúton. Ha egy szemét bringás elrobog mellettük, hangosan felcöcögnek nemtetszésüknek hangot adva, és megnyugtatják egymást afelől, hogy az ő csimotáik biztosan nem lesznek majd ilyen huligánok.
Édesanya-öntudata a baba testsúlyának gyarapodásával egyenes arányban növekszik. Olyan közintézménybe vagy hivatalba elvből nem teszi be a lábát, ami nem bababarát: ahol nincs pelenkázó asztal, külön szoptatóhelyiség és játszósarok a porontyoknak. A bkv-járatokat fejből tudja, csak az óránként közlekedő alacsonypadlós járműre száll fel. Ha valami miatt óra 17-kor mégsem alacsonypadlós busz érkezik, felháborodik, és szidja Aba Botondot. Ja, nem: Kocsis Istvánt. Mindegy, valakit.
Bokros teendői mellett férjét sem mellőzi, mindig szakít időt a beszélgetésre. Ennek jegyében munkából fáradtan hazaérő párját utódjuk székletállagának képszerű leírásával fogadja.

- Éljen, megjött Apuci! Köszönjünk neki! Pápá Apuci (a gyerek kezét rángatja). Képzeld écsapa, ma akkorát kakiltunk, hogy öröm volt ránézni. Sötét volt és olyan, mint a gyurma, alig kellett törölgetni. Bizony, mi már ilyen nagyfiúk vagyunk! És ma alig sírtunk, nagyon jó kisgyerekek voltunk. Hagytuk anyucit trécselni a mamatársakkal. Büszkék vagyunk magunkra!

Amint lehetősége nyílik rá (szülés után 6 hónappal, miután hosszas mérlegelés, intenzív kutatómunka és tíz mami-barátnő kikérdezése után elérkezettnek látja az időt, hogy a pici immunrendszerét kitegye a külvilág attakjának), visszalátogat a munkahelyére kicsinyével, mert már annyi szépet mesélt róla a kollégáknak, biztos mindenki nagyon-nagyon kíváncsi rá. Általában a legforgalmasabb nap legforgalmasabb óráját választja a vizithez, és ezt hatásos antréval (színes hordozókendő, piros-sárga csörgő, nyálas gumirágcsa) és üdvözült mosollyal tetézi.
A férfiak futó pillantást vetnek a gyerekre, megeresztenek egy félszeg mosolyt, majd továbbsietnek. Persze, tőlük nem is várható más, hiszen csak érzéketlen férfiak. Viszont a koleginák nem menekülnek. Nekik először a gyereket, majd a csodáló kör közepén álló, diadalmas, büszke mosolyú édesanyát kell agyondicsérniük.

- Jaj, de gyönyörű ez a gyerek. Tiszta anyja! A szeme teljesen a tiéd. És milyen huncutul mosolyog. Meg kell zabálni! És mondd csak, nehéz szülés volt?
- Nehéz? Már miért lett volna nehéz? Ne nevettessetek! Hónapokkal Popika világra jövetele előtt elkészítettem már a szüléstervet, és olyan ügyesek voltunk, hogy semmi komplikáció nem lépett fel: fejjel bújtunk ki, a farfekvés szóba se jött, minden a legnagyobb rendben zajlott. Még epidurális érzéstelenítést se kellett kérnem, szinte kicsusszant belőlem a gyerkőc. Bizony, mi ezt már akkor megbeszéltük, mikor a pocakomban volt. Tudtuk, hogy anyócának mennyire fontos, hogy Popika ne okozzon csalódást, és harmonikus legyen az első találkozásunk. Felejthetetlen élmény volt. Meg is mutatom a fényképalbumot!

És tényleg megmutatja, tehát a munkatársnők (és mentséget időben nem találó férfikollégák) még mindig nem szabadulnak. El vannak ájulva az „itt épp a fejünk bújik ki” című képtől, meghatódnak „az apóca elvágja a köldökzsinórt” témájú képen, a nyákos-véres-vörösfejű ordító csöppség fotójának láttán pedig a születés csodájáról beszélnek.
A gyes-en lévő kolegina rettetenetesen sajnálja, de indulniuk kell, mert ha nem érnek haza alvásidőben, felborul a gyermek napi rutinja, ami beláthatatlan következményekkel jár, még belegondolni is rossz.

Búcsúzóul a titkárnő megkínálja a főnök vastartalékos kekszével a porontyot, de azt az écsanya egy oroszlán dühével és egy leopárd fürgeségével kitépi a meggondolatlan munkatársnő kezéből.

- Hova gondolsz, Terikém?! Ez a szörnyűség tele van állományjavítóval, térfogatnövelővel, színezékkel meg E-kkel! Popika nem ehet ilyeneket, még csak az kéne. Legfeljebb bio kölesgolyót vagy banándot, de az itt nincs – gondolom -, mert miért is lenne.
Na, indulunk haza, Popika. Köszönj szépen a néniknek! Majd még biztos visszalátogatunk, mert nagyon jól éreztük magunkat!

Az elválást követően mindenki boldog: a kollégák, mert egy időre megszabadultak a méhlepényes-magzatvizes fotóktól, a büszke gyes-es mamóca meg azért, mert visszatérhet a saját világába: az anyatej illatú, mosolygós babás, pihe-puha plüssállatokkal teli és tejserkentő gyógyteás világba, ahol nincs se ármány, se magas lépcső, se mérgező keksz.

252 komment

Címkék: szülés baba mama


A bejegyzés trackback címe:

https://gorbe-sminktukor.blog.hu/api/trackback/id/tr21430575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.10.06. 23:05:23

@fehso2:

jaj máááár, azért ne essünk már túlzásokba. az alacsonypadlós busz nem kényszer, lehet nagyszerű babahordozókat (kenguru) kapni.
ha lenne egy kis humorérzéked, te is láttad volna, hogy ez a szöveg nem a kisgyerMekeseket ámblokkk figurázza ki, hanem csak az egyik részhalmazukat. persze annak is nyilván megvan az oka, hogy te miért vetted ennyire magadra ezt az ártatlan kis szösszenetet.

"Egyébként az a nő szokta fikázni a házasságot, akit nem kér meg senki, és az a nő fikázza a gyerekeseket, aki szeretne, de nincs neki.
Ez van."

ezzel meg mintha azt implikálnád, hogy az a nő, akinek nincs gyerMeke, az értéktelenebb, alsóbbrendű a gyerMekkel rendelkezőkhöz képest, tehát kvázi fogyatékos. mesélnél egy kicsit arról, hogy ezt miért gondolod így?

fehso2 2009.10.06. 23:16:11

@Ön:
Nem implikálom azt, jajjj már, ne essünk már túlzásokba!

De az emberben meg van az a tulajdonság, hogy egy számára el nem élhető dolgot úgy állít be, mintha rossz vagy nevetséges lenne, holott valójában vágyik rá.

raoul_duke 2009.10.06. 23:17:59

@fehso2: aha, szóval erről van szó! Mindig is szerettél volna humoros lenni.

sorica123 (törölt) 2009.10.06. 23:24:35

@fehso2: de itt nem az anyaság lett kipécézve. Komolyan. Ezen matekozz egy darabig, akkor mindenki nyugodtabb lesz.

fehso2 2009.10.06. 23:59:23

@sorica123:
Persze hogy nem, hanem az a viselkedés, ami ezzel jár.
De pont ilyen leszel te is, ha eljön az ideje! És észre se fogod venni, mert ez lesz a normális számodra (is).

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2009.10.07. 06:03:30

nekem tetszik a post, ahogy a tobbi is.

valaki szereti a viccet, csak nem erti.

lehet, hogy velem van a baj, de miert nem lehet valakit ignoralni?

ok, beszeljuk meg,

de nem megy.

nem ugy tunik, mintha

mindenki vedi a maga igazat.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2009.10.07. 06:05:20

@fehso2: ignore off

ez a viselkedes nem vele jar, hanem nehany(?) szulo igy viselkedik.

amugy a blog cimeben is benne van, hogy dolgokat fog kifigurazni,

ha ezt nem erted, akkor tenlyeg inkabb matekozz.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.10.07. 07:50:43

@fehso2:

hát persze, biztos az is az anyasággal jár, hogy a gyerek által gyártott óriási kupac bitumen összetételét ecseteljük apu számára. mit mondanak erről a szakkönyvek, ez elengedhetetlen, vagy pedig bizonyos esetekben el lehet tekinteni ettől? nálatok hogy volt ez?

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.10.07. 08:41:26

@Ön: kérlek, kérlek ne biztasd ilyenekre...

sorica123 (törölt) 2009.10.07. 09:02:46

@fehso2: még csak az se. Egyes emberek viselkedése, ami már tényleg idétlen, és nem okvetlenül az anyaságtól, de attól egészen paródiaszerű lesz. Anya és anya között is hihetetlen különbségek tudnak lenni...

nácivadász tűsarkúban 2009.10.07. 09:39:34

@Ön: egyetértek. Én egyik kategóriájú nő sem vagyok, mégis "fikázom" az ilyen típust, épp azért, mert a gyermektelent (mindegy milyen okból az) alsóbbrendű. fogyatékos nőként kezeli.

TH 2009.10.07. 10:04:22

@fehso2: @Ön:
Nem azért mondom, de babakocsival sem akkora tragédia a nem alacsonypadlós jármű, ld itt: @TH:
....

IndaMuncher 2009.10.07. 10:18:08

@blue angel: "Gyes-nyelv"
Na most konkrétan besz*rtam ezt használni fogm a jövőben. :)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.07. 10:20:23

Azt szeretném megkérdezni, járt-e valaki Baba-Mama klubba?
Én nem voltam, de kibaszottul nyomasztó hely lehet.

GAbica 2009.10.07. 10:27:19

@El Topo (Sgt. Elias): én kísértem el egyszer egy barátnőm. De gyáva voltam bemenni, ott mindenki ősanya volt, akit láttam. Inkább kiültem egy kávézóba és kellemesen eltöltöttem az időm amíg nem jöttek ki.
De hát az a drága jó barátnőm úgy 4 éves korára már 6 különféle helyre járatta a lányát, balett, lovaglás, néptánc, stb.

És akkor még nem meséltem arról, amikor könyvtáros koromban anno jöttek be ősanyák (és nem kevesen) hogy olyan könyv kell nekik, amiből zseninek nevelhetik a gyereket!

GAbica 2009.10.07. 10:29:18

@fehso2: aha, persze, csakis. azért azt megnézném, mikor ősanya válik belőlem.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.07. 10:31:28

@Gabica [a legboldogabb]:

Ilyen könyvből szerintem van vagy egymillió féle. Azt hiszem elég csak Hubbard bácsi munkáira utalnom:)

sorica123 (törölt) 2009.10.07. 10:34:17

Embert nevelünk, nem gyereket... és legfőképp nem zsenit:/ aztán meg vannak lepve, hogy a gyerek jobb esetben legalább teljesít, bár a bele lóg, rosszabb esetben teljesen összezuhan.

GAbica 2009.10.07. 10:38:36

@El Topo (Sgt. Elias): a legnépszerűbbek a Polgár bácsi könyve és a különféle XY módszerek voltak.
De igen, azok is ott vannak a szeren, volt "szerencsém" jó párhoz :)

GAbica 2009.10.07. 10:45:19

@sorica123: és ne beszéljünk a későbbi életére gyakorolt hatásokra. pl az a barátnőm, akit minimum olimpiai bajnok úszónak szántak a szülei... egészen kuvaitig menekült 18 évesen, hogy ne kelljen többé úsznia sosem, nemhogy a családját látni. ma már 30 felett tudja kezelni a helyzetet, meg volt itthon többször, rendezte a dolgokat otthon is. De nem volt könnyű túllépnie saját bevallása szerint.
Mások meg görcsösen megfeleni akarnának, de nem tudnak és ettől lesz mindenféle bajuk, meg problémájuk.

Erzsebet 2009.10.07. 11:05:28

Ez a tipus másról sem tud beszélni, csak a gyerekeiről. Nem mindenki kiváncsi a kakilásra-pisilésre, büfizésre. A férfiakat, a felnőtt gyerekkel rendelkező nőket és a gyerekteleneket nem érdekli ez a téma. Nem tudnak hozzá se szólni. A szűlésről bemutatott véres képek és videók undorítók. Én föld alá süllyedtem volna szégyenemben. Anno férfi társaságban sem tárgyaltuk ezt a témát.Igaz, hogy ez az ősanya típus lenézi a gyerekteleneket és az egy gyerekeseket. Az ilyen ismerőseim tőlem 40 évesen is kérdezték, hogy lesz-e másik. Ez a típus általában nagydarab, nagymellű, nem is tesz érte, hogy formálja kicsit az alakját.

Erzsebet 2009.10.07. 11:12:38

Ezek választják általában az otthon szűlést, bába és dula segédletével.Olyat is hallottam, hogy a család apraja-nagyja is bent volt, még a kutya sem hiányzott. Testvérei csókolták meg ilyenkor az újszülöttet először. Az ilyen anyák sokan valamilyen szektának a tagjai. A magyar kultúrkörben nem asszisztálták végig az otthon szűlést. Általában a kismama édesanyja segítkezett a bábának.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.10.07. 11:50:11

@Ön: En kiprobaltam.
Szultem "21-be" (21 evesen), "29-be" es akarok "35-be" is.
Semmirol nem maradtam le, mindnek megvan az elonye.

A nagyobbik "csajszim" eseteben tok jo, mikor azt hiszik, a novere vagyok.
A kisebbik "hercegnonel" mar csomo segitseget kapok a nagytol.
Ha majd jon a kis "tejeskave", akkor meg csak ugy natur lesz jo.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.10.07. 12:08:39

@El Topo (Sgt. Elias):

Én mindig elkerültem azokat a helyeket, ahol túl nagy koncentrációban fordulnak elő nők. Abból soha nem szokott kisülni semmi jó.

nyílméregbéka 2009.10.07. 12:38:43

@El Topo (Sgt. Elias): Ez valami divathullám lehet mostanában. Mikor én születtem (70-es évek) még csak az volt veszélyeztetett terhes, akinek nyitva volt a méhszája, vagy vérzett, vagy szívbeteg volt.
Most meg?: Kollegina teherbe esett, másnap (de szó szerint ám!) leszerelt, onnantól otthon pihi.
És csak azért beszélek róla gúnyosan, mivel 4-5 hónapos terhesen, hőségriadó idején, kimentek a Rolling Stones koncertre Apával. (És ezt még el is mesélte.) Akkor nem volt veszélyeztetés! :-D

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2009.10.07. 12:42:37

Hűűazannyját!
Hülyére röhögtem magam :))))

Bakker, nincs időm kommentelni most, de jövök még :)

IndaMuncher 2009.10.07. 12:54:43

@afromagyar: Bocsi, de ez a "tejeskávé" kép egy kicsit fájt. :)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.07. 13:01:22

@Ön:

Nabaz, ebben igazad lehet. A nők rossz hatással vannak egymásra, ez fix.
Amikor még volt feleségem, mindig tudtam este, hogy mikor volt nőtársaságban nap közben.

GAbica 2009.10.07. 13:16:58

@El Topo (Sgt. Elias): ezt majd kifejthetnéd, bár van egy elképzelésem miből.

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2009.10.07. 13:39:12

Jó a poszt, köszi, és gratula :)

Egy dolgot fájdalmasan hiányolok belőle: A ZENEBÖLCSIT.
Nemigaz, hogy valamirevaló anyóca az olyan, aki nem hordja ilyen helyekre a dedet.

sorica123 (törölt) 2009.10.07. 14:00:25

@Erzsebet: ez mai olvasatban: az, hogy hol van az ember, leginkább a fényviszonyok miatt fontos, meg, hogy legyen amibe kapaszkodjon vagy lefeküdjön/üljön rá. Segítségnek egy szakember (bába, orvos, akármi), esetleg egy családtag, ha nem ájulós. Azt én se értem, miért kell benn szoronkodnia az egész famíliának, azért van, aki nem bírja az ilyesmit, meg én spec nem örülnék, ha ott zizegnének meg elszívnák a zoxigént... Aztán ha már van újszülött persze láthatják a testvérei, meg nagymamája-akárkije, de ott, akkor ne legyen egy egész kompánia.
@Juci RKC: zenebölcsi... nekem ez olyan programszerű. Egy akkora gyerek még jó, hogy szereti a zenét, de nem kell ezzel is egrecíroztatni. Én egyszer elvittem a barátnőm kislányát ilyen népzenés valamire, jópofa volt, de csak mert nem tűnt kötelezőnek. Előadás volt, mutatták a hangszereket, hogy melyik hogy működik, milyen hangja van, aztán zenéltek is, lehetett énekelni a szöveget, aki tudta, vagy ott volt, mikor megmutatták... de az nem zenebölcsi volt. Nyilván voltak ott is ilyen lila mamócák, de tök nem tudtak érdekelni (csak az, hogy Anna-Dóri hallgasson rám:))

feltételes reflex 2009.10.07. 15:18:06

@Krisztinca: hát ja, az ilyen dúlásotthonszülősnaturistaszoptatós sztorik verik ki nálam is a biztosítékot... :))))

juteszembe, kicsit hiányolom a posztból a La Leche Liga keménymag-tagságot, meg úgy egyáltalán az összes vérmes rárontást azokra az anyákra, akik vagy egyáltalán nem (mert nem tudnak/nem akarnak), vagy nem _elegendő ideig_ szoptatnak. ("nem is anya az ilyen, önző dög, majd meglátod, hogy a gyereked temiattad lesz félvak/félsüket/fogyatékos/szörnyű fertőző betegségekben szenvedő, te karrierista hiú p*csa", etc.)

fruzsika 2009.10.07. 15:20:33

szi, kedves Rita :)
megtaláltam, mostantól olvasom!!!
jó nagy munka lehet az összes hozzászólást végigolvasni...
már értem, hogy miért szenvedsz időhiányban. hajrá, hajrá

feltételes reflex 2009.10.07. 15:21:38

családi fotóalbumot meg amúgyis rohadt unalmas nézegetni, nade a barinő méhlepénye meg a barinő pocaklakójának magzatmázas képei mindent visznek...

Erzsebet 2009.10.07. 15:43:43

Ezek a méhlepényes, véres képek undorítók. Anno nem volt divat az ilyesmi. Én szűlés után a saját méhlepényem látványától is undort kaptam, ott mérték meg mellettem egy mérlegen. Tisztán, kifürdetve, felöltöztetve hozták oda a fiamat, nem volt kultusza a testi dolgoknak. Nem tűrtem volna el, hogy ott legyenek a szűléskor.

Zeneóvoda még az én gyerekkoromban a 60-as években is létezett. Itt a viszonylag értelmes gyerekkel foglalkoztak, nem a gügyögő csöppségekkel.

20 évvel ezelőtt a baba-mama klubban is más volt a téma. A kicsik játszottak, az anyáknak pedig előadást tartott a védőnő.

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2009.10.07. 16:36:00

@feltételes reflex: Úgyvan, La Leche Liga még kéne ide. Meg az, hogy a gyereket szoptassuk minimum 3 éves koráig. Igény szerint, és lehetőleg állandóan, nyilvános helyen kifejezetten tüntetőleg.

Zenebölcsi meg csak egy azok közül, amivel egy igazán jóravaló mamóca a babócát fejleszteni gondolja, de természetesen a babaúszás/babatorna/bébikoncert/ idegennyelv / bébibalett mind jöhet. Meg biztos van még egy pár, csak most hirtelen nem jutnak eszembe

Tévét nem nézhet a babóca, sőt a családban lehetőleg nincs is tévé, közös zenéléssel, meséléssel, kézimunkázással, foltvarrással üssük el a szabaidőt.

Fiúbabóca játékpuskát nem kaphat és nem foghat a kezébe, ilyesmi a lábát a házba be nem teszi.

A kicsi ruházatát pedig VAGY magunk varrjuk/horgoljuk, VAGY a vezető trendy divatházak bébikollekciói közül válasszunk, de Londonban lehetőleg - kínai piacos cipőt ellenben biztos nem húzunk a pici lábára :)

Ernoke 2009.10.07. 17:38:36

remek lett ez az írás (is).

@fehso2:
ez egyszerűen nem igaz. 3 barátnőmnek van 1 éven aluli gyereke, egyik sem mutat semmit ebből a viselkedésből.

a típus jellemzője még egyébként a mérce és kontroll nélküli divatkövetés. tényként hangoztatnak józan paraszti ésszel is max. féligazságokat vagy kifejezetten kártos hiedelmeket. pl. én egy ilyen szájából hallottam a babaúszásról a következőt: "a gyereknek fél éves kora alatt az a reflexe, h nem vesz levegőt a víz alatt. ez később megszűnik, ezért kell max. 2 hetes korától babaúszásra vinni a gyereket, h minél korábban tudjuk biztosítani neki az őselem (e!) érzését, és később is megmaradjon ez a reflex."
de bazmeg ha egy reflex természetes módon megszűnik fél éves kor után, az talán nem a természet hibája, amit orvosolni kell, nem?! a klóros víz párhetes csecsemőkre gyakorolt egészséges hatását már meg sem említem.:S

és igen, durván leszólnak mindenkit, aki nem ért egyet a kártékony hogyishívjákaikkal, ill. nem tud szoptatni stb... barátnőm sokat kínlódott a szoptatással, a gyerek 3 hónapos koráig ment neki csak üggyel-bajjal, hihetetlen, h mit kapott néhány ilyen nőnek álcázott szörnytől.:S és mivel babával az ember természetesen mindig bizonytalan, és fél, h rosszul csinál valamit, az ilyen megjegyzések rombolják rendesen az önbizalmat és a kismama nyugalmát.

az ősanyák inkább sünt szüljenek gyerek helyett, én azt gondolom.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.10.07. 18:10:42

@Ernoke:

pffff... a gyereknevelés is olyan téma, amihez mindenki ért. de tényleg, mindenki. és a hozzáértők mindegyike hajlandó is okos és szakszerű tanácsokat adni.

sorica123 (törölt) 2009.10.07. 18:16:08

@Ernoke: Már a zseninevelésnél is felmerült, hogy ebben a típusban az egetveerő eszetlen stréberség a gáz. Ahogy elvárnak, követelnek, vizsgáznak, rettegnek és rettegtetnek, hogy ha nem úgy csinálod, ahogy ők, akkor vadember vagy.
Egy dolgon gondolkoztam el ebből: úszni nem azért kell vinni a kölköt, mert trendi (ált azért viszik, öreg hiba). Hanem, mert nagyon jó a mozgáskoordinációnak. Állítólag ahol direkt ilyen medence van, ott nem klórozzák szanaszét a vizet, viszont ott akkor sok az ilyen trendi ősszülő. De lehet tónak az épp, hogy mélyülő szélére is beülni a gyerekkel, csak nyilván nagyon kell vigyázni, mert reflex ide vagy oda, az egy embergyerek és nem vízi herkentyű.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.10.07. 18:23:55

@sorica123:

A gyerek zseninek nevelése felmérhetetlen károkat tud okozni. Még akkor is, hogyha a gyerek történetesen tehetségesebb az átlagnál.

sorica123 (törölt) 2009.10.07. 18:33:27

@Ön: hát naná. Mert akkor szerencsétlen megbánja azt is, hogy egy kicsit is tehetségesnek született...

Vérbárány 2009.10.07. 18:58:10

Jaj, már nem tudom, ki irta a szoptatást, de van még egy állatira modoros dolog.
Amikor a tejileg jobban eleresztett anyukák froclizzák azt, akinek mondjuk nem annyira van teje! Az nagyon dúúúúrva!
Úgy tudnak dicsekedni a saját hozamukkal, mintha valami díjnyertes szimentáli fejőstehenek lennénk, akik történetesen beszélni is tudnak!:D

nyílméregbéka 2009.10.07. 19:32:05

@Jarema: bizony ez is igaz. Pedig ilyen testi adottsággal dicsekedni szerintem nemmenő. Ilyen logika alapján én is mondhatnám az Anyának, hogy bibibíííí, én 55 kg vagyok, Te meg 85, de EZT nem szabad! :-D

Különben ez az anyatejdolog sem szentírás, engem sokáig szoptatott anyám, mégis kicsi, ványadt, szemüveges és balkezes lettem, tesómmal meg nem volt teje és tápszeren nevelte, ő mégis nagydarab, erős, okos, tud vezetni és van nyelvvizsgája. Akkor??

sorica123 (törölt) 2009.10.07. 19:41:45

@nyílméregbéka: szerintem semmilyen adottsággal nem menő dicsekedni. Jó mázli az, ha valakinek nincs semmi baja a szoptatással, de ez valahol alkati, hormonális dolog is, sőt lehet, még a kajától is függ. Éééés igen, az se szentírás, hogy akkor az a gyerek ilyen vagy olyan lesz, ha szoptatják. Az immunrendszernek jó, az igaz, de az alkatilag vékony gyerekből nem lesz vasgyúró-forma.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.10.07. 19:56:46

@Gabica [a legboldogabb]:

Egyetértek mindennel, amit írsz. És mi a véleményetek Polgár Lászlóról, aki pici kora óta dresszírozza a lányait, hogy sakkozók legyenek? Szerintem minimum a Hágai Törvényszék elé kellene őt citálni ezért a tettéért. Mindenki csak ajnározza, hogy micsoda nagyszerű dolog, hogy világbajnok sakkozókat nevelt a lányaiból, de én nem hiszem, hogy ekkora gyerekeket harc nélkül rá lehetett volna venni arra, hogy napi 8-10 órákat sakkozzanak. Ha jobban belegondolunk, ez elég nagy kegyetlenség a kisgyerekekkel szemben.

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.10.07. 20:29:56

@fruzsika: Szia Fruzsi! Örülök, hogy megtaláltad :)

Mindenkihez: azért abba is szörnyű belegondolni, hogy az ilyen ősanyák később milyen anyósok lesznek. Persze, hogy mindent jobban tudnak, jobban nevelnek, és még 40 éves korában is gondoskodnak a kisfiúkról, aki 40 évesen is Popika marad neki. Legrosszabb esetben hétvégenként beállít egy háromfogásos ebéddel (Popika kedvenc ételeivel), a menyéről pedig tudomást se vesz, ha épp nem magyaráz neki a főzésről, gyereknevelésről.
Ez mondjuk nem a riogatás, hanem a "megtörtént esemény alapján" kategória. :)

Ernoke 2009.10.07. 20:40:28

@sorica123: a szoptatás nagyrészt alkati dolog. említett barátnőmnek még szerencséje volt, h azért 3 hónapig volt legalább valamennyi teje (sok fejés, étrend, szoptatós tea révén), mert se az anyja, se a nagyanyja nem tudott szoptatni kb. semeddig.
a zseninevelésről pedig ugyanezt gondolom. polgár papa valahol azt nyilatkozta, h a lányai imádták csinálni. hát szerintem maximum pár év után magukévá tették az apjuk követelményrendszerét, mert mást úgysem tudtak volna csinálni...

LyukasBogrács 2009.10.07. 20:49:45

"Másfelől a gyereknevelést az ember nem tudja tanulni sehol sem."

Te vagy az, fater?

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.10.07. 21:06:51

@Ernoke:

Szerintem a Stockholm-szindróma mondatta ezt a Polgár-lányokkal. Biztos Dzsekópapa is azt mondta, h hogy élvezte a Jackson Five a fellépést, és csak később derültek ki a dolgok.

LyukasBogrács 2009.10.07. 21:16:03

Én vendéglátós voltam fiatal koromban. Ősanyáék laza természetességgel szoptatták a kisdedet az étteremben (hát istenem, ő is megéhezett). De akkor hagytam ott a pályát, amikor lerámolásnál szaros pelenkát találtam a szobaszerviz kocsin...

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.10.07. 21:26:39

@LyukasBogrács: "laza természetességgel". Hát igen, ez a baj, hogy amit a mamócák természetesnek tartanak, azt (ebben az esetben vizuálisan) ráerőltetik másokra is. Pedig nem biztos, hogy mindenki ugyanúgy természetesnek veszi az előficcenő tejtől duzzadó mellet. Ha valaki azt tartja természetesnek, hogy tömött buszon elfingja magát, azt megszólják. A nyilvánosan szoptató nőt nem szabad.

LyukasBogrács 2009.10.07. 21:33:09

@Ernoke:
Szoptatós tea!!! Édesistenem...

15 éves voltam, amikor testvérem született, és a tél kellős közepén sötétben, latyakban kellett a legutolsó gyógyszertárba mennem és két teli szatyor teafűvel hazabotorkálnom.
Szerintem Hókuszpók háza nem bűzlött úgy, mint a miénk attól a kotyvaléktól...

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.10.07. 21:33:26

@Ernoke:

Szerintem a Stockholm-szindróma mondatta ezt a Polgár-lányokkal. Biztos Dzsekópapa is azt mondta, h hogy élvezte a Jackson Five a fellépést, és csak később derültek ki a dolgok.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.10.07. 21:34:07

@Ön: Hoppábocs, 2x azért nem akartam... :S

sorica123 (törölt) 2009.10.07. 21:47:00

@HRita: na most azé' a fingás nem egy szint azzal, hogy egy gyerek nem fotoszintetizál... a baj ott kezdődik, amikor mamóca annyira egybites, hogy demonstratíve előkapja, ahelyett, hogy valami kendőt, pulóvert fölé terítene. És akkor nem lehetne se kikockázandó testrészeket látni, se a gyerek képébe nem lehetne bambulni miközben szopik. Ha ennek így lenne kultúrája, mindenki nyugisabb lenne...

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.10.07. 22:00:17

@sorica123: Kendőt ráteríteni, hogy? Mert akkor a gyereket is letakarja :) Megoldhatatlannak tűnik számomra ez a dolog. :)

Józan :):( 2009.10.07. 22:04:29

.......itt mindenki büszke a sérültségére .......ez elképesztő!

sorica123 (törölt) 2009.10.07. 22:13:32

@HRita: hát letakarja úgy az egséz történetet. És akkor nem bambulnak a gyerek képébe se míg eszik. Semmi volapük nincs ebben.
@Józan :):(: te volnál a Mindenki? kimaradt a vitatkozó-csavar? Árja vagy?

aribeth 2009.10.07. 22:24:50

@sorica123:
Nálad az arany középút. Ha bármely anál-orál-animál-gruppen témát szóba lehet hozni akár vacsora közben is, akkor a szoptatás (mármint az eredeti értelmében) miért gusztustalan? :) Egyelőre ez az egyes számú módja a kisbaba táplálásának, nem a tisztába tételének vagy a taknya törlésének hanem a puszta etetésének. Előbbiek elől én is zöld fejjel menekülök. :-)
Persze én se vagyok kíváncsi más csöcseire, de ha egy nő leteríti magát egy kendővel, és mellé diszkréten elfordul, akkor felőlem egy egész árvaházat megetethet.*

A nővérem kábé öt percet szoptatott életében, mivel a gyerek nem kért a melléből, viszont teje volt, ezért nyolc hónapig fejhette magát. Eleinte maga alatt volt, mert a szuperanyuknak és a védőnőnek köszönhetően abban a hitben élt, hogy a zigazi anyának nincsenek ilyen problémái.

Ja, a másik bezzegtéma: ki hogy szült. Császárral vagy természetes úton?

* Engem valamiért jobban feszélyez az, amikor valaki sok-sok évig szoptatja a gyerekét. Talán csak prűd vagyok.

Ernoke 2009.10.07. 22:30:19

@LyukasBogrács: szerintem természetes, ha vki mindent megtesz azért, h a gyereke minél egészségesebben nőjön fel, a szoptatós tea is azért kell. a gond csak akkor van, ha ezt legfőképp kifelé műveli annak bizonygatására, h ő mennyire Jó Anya, és ledöngöl másokat, akiknek bizonyos dolgok nem úgy mennek, mint ahogy annak szerinte mennie kellene.

Ernoke 2009.10.07. 22:31:34

@aribeth: szerintem meg mindenkinek a magánügye, h meddig és hogyan szoptat, feltéve, ha ezt megintcsak nem mások baszogatására használja fel.

mama ottmarad 2009.10.07. 23:21:45

Gratulálok HRita! Muhááá, óriási írás! Nőtársaim, nem torzít ez a tükör, csak a valót mutatja.
Ősanya után ősanyós, eszemkáanyuka, jégmama - van még téma, várom a folytatást :))

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.10.08. 07:07:43

@mama ottmarad: Ó, köszönöm, lesz folytatás, az anyós-téma is kimeríthetetlennek tűnik :) A tippeknek is örülök, csak győzzem írni :)

GAbica 2009.10.08. 07:44:16

@HRita: és még ott van a gyerek_majd_megvalósítja_az_ÉN_álmaim_ha_akarja_ha_nem anyuka

vagy a gyerekek közt tűrt és imádott kategóriát megkülönböztető anyuka

a sor tényleg végtelen :)

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.10.08. 12:16:08

Pipike becenevu gyermekemmel osanya koromban elmentem egy baba-mama talalkozora. Akkor voltam eloszor (es valoszinuleg utoljara). En nagyon jol elvagyok pl a Babaneten, mert annak ott a helye, mirol masrol irnank, ha nem a babazasrol, adott esetben akar kakirol, pisirol :).
Na de kerem! Mikor 15 kiskolykot kib.tak a leteritett pledre, felenek a szajaig logott a takony, masik fele a zsakmanyolt Fornettit/Danoninot majszolta, nyalogatta, kozben persze egy-ket kolkot pelenkazni is kellett, na meg nehany anyuka a szoptatashoz is kedvet kapott... hat ott, a kakas pelenka-tejcsis rongyocska-joghurtfolt-morzsa-taknyos zsebkendok altal befedett pledeken dontottem el, hogy ebbol egyszer s mindenkorra eleg!
Nem is mentem tobbet, viszont tovabbra is boszen kommenteltem, mert jo fejek voltak az anyatarsak egyebkent.

A szoptatasrol meg: szoptassunk, persze, ha tudunk (en eloszor nem nagyon tudtam, masodjara tudtam, elsoszulott gyerMekem megis egeszseges, mint a makk, agyon se lehet utni, a masik meg nagyon sokat betegeskedett), de ne nagykozonseg elott mar! Vagy ha igen, mert nincs mas lehetoseg, forduljunk mar el. Nagyon szep dolog, ha tudunk szoptatni, de rajtunk meg a gyereken kivul ez nem tartozik senkire.
Meg ne lodozzuk mar tele a netet szopis fotokkal, mert minek???

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.10.08. 12:45:22

@afromagyar: Ennyit arról, hogy ha majd nekem is gyerekem lesz, úgy fogok gondolkodni, mint a posztomban leírt anyuka-típus. Az lesz a természetes... Hát a te példád is azt mutatja, hogy nem feltétlenül :) Megnyugodtam.

GeeGee 2009.10.08. 13:06:54

Pregnant Women are Smug
enjoy

figyelmeztetes: ha nem birod a szarkazmust ne nezd meg!

cracked.com/video_17351_pregnant-women-are-smug.html

LyukasBogrács 2009.10.08. 15:06:27

@Ernoke:
Baj akkor van, ha mindent es mindenkit ennek a szent celnak rendel ala.
Katasztrofa pedig akkor, amikor mar a gyereket magat is.

Egyebkent a folklor resze, hogy ami budos, ronda, gusztustalan, rosszizu, faj, arra rafogja, hogy egeszseges. Meg akkor is, ha nem az. Csak a butaja nem figyelt oda a biologiaoran.

Erzsebet 2009.10.08. 15:53:53

Anno a roma nők szoptattak nyilvánosan, nekik nem volt ciki, hogy a mellük kilógott a blúzukból. Volt, hogy vonaton nekem is szoptatnom kellett, de letakartam magamat. A kb féléves gyerektől sem lehetett semmit látni. Az egyéni adottság, hogy ki meddig tud szoptatni, nem kell azt leprázni, akinek nem sikerül. A védőnő úgy tanította, hogy fokozatosan rá kell szoktatni a gyereket az ízekre, főzni kell neki. A romák és a szektások szoktak többéves gyerekeket is szoptatni. Én is voltam egy ilyen családnál, majd elájultam, hogy az óvodás is szopik. Van olyan ismerősöm, aki egyszerre szült a menyével, együtt szoptatta a fiát és az unokáját.

nyílméregbéka 2009.10.08. 17:40:32

@aribeth: természetesen egy Igazi Anya az nem szül császárral. Aki császárral szül, az nem Igazi Anya, hanem egy fúj.
(ezt nem ÉN mondom, hanem ezt olvasom a nőfórumokon az Anyáktól).

feltételes reflex 2009.10.08. 19:24:19

@Juci RKC:

affene se tudja, ami a nyilvános szoptatást illeti...
más kultúrákban, országokban pl. teljesen természetes, szóval lehet, hogy csak a mi társadalmunk prűd ehhez kicsit. (máshová már írtam ugyanerről, de más kultúrák emlegetésekor szeretném tisztázni, hogy ez nem csak a cigányok, vagy távoli kultúrák, esetleg eldugott szigeteken élő törzsek etc. sajátja, ugyanígy természetes dolog a nyilvános szoptatás sok helyen a nyugati országokban is)
A legfontosabb, hogy ártani nem árt vele. Engem ugyan rettenesen taszít, de ez meg az én egyéni szoc.problémám, legfeljebb nem nézek oda...hiszen biztos van, amivel meg én zavarok másokat.

Ami viszont mindig feldühít, az az, amikor emberek terrorizálják egymást; ezek közül is az egyik legszemetebb dolog a pszichés terror: folyamatosan bűntudatot, kevésség-, értéktelenség-, stb.-tudatot gyomlálni a másikba. Na ezt láttam, tapasztaltam az LLL meg a Riska&Co.-aktivistáktól. Persze, ők nem mindig tudják, hogy mit tesznek, de a jó ég mentsen meg mindenkit az ilyenektől.
Nekem ugyan nincs gyerekem, de ha egyszer mégiscsak lenne, tuti, h páros lábbal rúgnám el a közelemből az ilyeneket, ha csak egy szóval is rázendítenének a paráztatásra.
Ja, és többek között az ilyen ősteheneknek is köszönhető, hogy nagyon sokan elriadnak az egész dologtól, _ámblokk cuzámmen_;)

feltételes reflex 2009.10.08. 19:25:59

@feltételes reflex: gyomlálni=palántálni, bazzeg, reflex!

raoul_duke 2009.10.08. 19:36:49

Angolkákból ez gondolom azért megvan valakinek: www.youtube.com/watch?v=l8orUaCJ0GY

Erzsebet 2009.10.08. 20:18:20

Skandináv országban élő ismerősömtől hallottam, hogy ott is divi a nyilvános helyen való szoptatás.Arról senki nem tehet, hogy császárral szűl, vagy nem tud szoptatni. Az én időmben engem is lepráztak a játszótéri minta anyák. Én jiddische mámenak csúfolom a hangadót. /Hasonlít a könyvben szereplő karikatúrához, viselkedése is dettó./ Az elkényeztetett csemetéjükből nem lett semmi, nagynehezen kitanultak valami kamu szakmát.

sorica123 (törölt) 2009.10.08. 20:40:21

@nyílméregbéka: megvan. Azt veszem észre, hogy ahol megjelenik a gyerek (szüljük, neveljük, akármi), ott azonnal elkezd terjedni az elvárós-követelős gondolkodás- vagy inkább reagálásmód. Tehát kritikátlan elvgyártás, utálkozás arra, aki máshogy gondolja... például a szülés hogyanja: miért kell EGY jó megoldásnak lennie? Akinek generációkra visszamenőleg lehet tudni, hogy nehezen megy, nyilván nagyobb biztonságban érzi magát regiment szakembertől övezve, úgy, hogy lehetőség szerint neki ne kelljen sok mindent csinálni- Viszont akinek a családban általában könnyű szülések voltak és a doki azt mondja, hogy neki is az lesz, valószínűleg nem igényel ekkora díszkíséretet. A császár meg abszolút nem az anya milyenségétől függ. Van, hogy a szülés kellős közepén derül ki, hogy császározni kell, mert hülyén fekszik a baba, vagy valami van... szóval ezek töknem elhatározás kérdései, vagy jellemhibák, nagyon nemnormális dolog anyaként (vagy akármiként) a másikat csesztetni a saját elvárásainkkal meg heppjeinkkel.

LyukasBogrács 2009.10.08. 21:52:48

@sorica123:
Nem is tudom, nekem olyan szüleim vannak, akiknél mindig a másiknak van igaza: másik gyerek, másik gyerek anyja, ilyen bácsi, olyan néni, pincér, tanár, orvos, rendőr, Viktor, faszom.

Jó volt lelépni otthonról.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.10.08. 23:44:10

@LyukasBogrács:

o.O neked tényleg szar lehetett otthon, ahogy a korábbi posztjaidból kivettem :( részvétem.

TH 2009.10.09. 10:31:54

@feltételes reflex: a nyilvános szoptatással nincsen szerintem baj, ha a gyerek éhes, ne kelljen mán éheztetni. lehet szoptatni kultúráltan és nagyobb feltűnés nélkül is szerintem...

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2009.10.09. 13:14:50

@TH: Persze, az világos, hogy ha éhes a gyerek, etessük meg, lehessen szoptatni, semmi baj sincs ezzel.
A bajom talán inkább az, hogy vannak akik tüntetőleg szoptatnak nyilvánosan (nem cigányasszonyokra gondolok, éppenhogy nem, mert ők pont minden sallang nélkül kapják elő a csecset oszt hadd szóljon) - ellenben van az az ősanya-típus, aki többek között a szoptatásból is
fesztivált csinálnak, hadd lássa mindenki, hogy kicsoda az igazi autentikus ősanyoid őserő wazz.
Időnként ilyen érzésem van egyesekkel kapcsolatban, nehéz megmagyarázni, mitől.

Én is szültem kettőt, szoptattam is, néha nyilvános helyen is, ha nem lehetett elkerülni, mert hát van olyan, hogy ez az egyik lehetőség, a másik meg az, hogy a ded rövid úton leüvölti a hajadat, pedig még valami miatt esély sincs a hazamenésre.

LLL aktivisták meg monnyanak le. Bennem folyamatos bűntüdatot keltett ez a banda, a védőnővel meg a gyerekorvossal egyetemben, pedig akartam szoptatni és szoptattam is, felfogtam hogy ez jó és kell, fel voltam homályosítva, hogy mi a teendő a tejhozammal kapcsolatban, és megtettem a világon mindent, ami a hatalmamban állt, mégse tudtam a megfelelő mennyiséget produkálni. Kínlódtam és szenvedtem vele egy idő után, a gyerek nem lakott jól sose, ki volt borulva mindenki, de nem adnak tápszerreceptet az atyaúristennek se, de azt nagyon jól tapinthatóan metakommunikálják, hogy bűnös vagy, hibás vagy, lusta rohadék vagy, hogy nem teszel meg mindent az anyatejes táplálásért, nyilván a te hibád, te kis ribi, ménem csinálod, amit az okosok mondanak neked.
És nem hiszik, hogy mindent megtettél és estére mégis kiapad a tejcsárda. Olyan szerintük nincs. Ehh. Undorító.

@ feltételes reflex: amiket írtál: igen :)

TH 2009.10.09. 13:18:53

@Juci RKC: a nyilvános szoptatásról egyezik a véleményünk, az utóbbiról férfiként, ráadásul gyerek híján, nincs tapasztalatom, de részvétem, a hülyékkel kár foglalkozni, pláne kiborulni miattuk!

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.10.10. 11:05:48

@milena: Milyen körülmények között és lelkiállapotban lehet ezt hallgatni? Úgy értem, ki az és miért, aki ezt a _dalocskát_ mp3-lejátszón mondjuk kedvtelésből hallgatja? Mi a szám célja?
A kérdésedre válaszolva: szerintem borzasztó, az átfogóbb analizálásba pedig nem mennék bele a békesség kedvéért :)

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2009.10.10. 12:14:05

@milena: Szerintem ez jó, nekem tecc :)
A dalocskát nem hallgatnám csak úgy jövet-menet, de szülni készülőknek rendben van, otthonszülősöknek még inkább rendben van.
@HRita: Hát, van ebben az egész szülős-bizniszben egy jókora adag misztérium, amit persze hülyeség eltúlozni, de ugyanolyan hülyeség lenne a létezését letagadni vagy elbagatellizálni is. Szerintem.
Erre tényleg nem lehet mást mondani, mint hogy majd meglátod ;)

Ez a nóta még nem túlzás, meg különben is, ez egy dal, és mint ilyen, rendben van - amíg nem törvény, addig OK :)

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.10.10. 12:36:27

@Juci RKC: Végülis választ kaptam a kérdéseimre :) Igazából azt akartam megtudni, hogy a "szeletelős zenéim" vagy a "lassúzós számok" mappába rakjam-e, ha már... De nem, akkor majd az "otthonszülős muzik" mappába teszem ;D

sorica123 (törölt) 2009.10.10. 20:10:17

@Juci RKC: a 'szülős-bizniszben' az a gáz, hogy a legelemibb paráinkra telepszik rá, és még gyárt is melléjük egy vederrel.

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2009.10.10. 21:53:17

@sorica123: Melyik "szülős biznisz", amit most mondasz?
Nemtudom, hogy ugyanarról beszélünk-e :)
Egyébként szerintem a civilizált ember kezdi ezt az egész szaporodás-ügyet nagyon szarul csinálni.
Egyfelől túlparázza és túlagyalja, ami kár.
Másfelől viszont hiányzik belőle a szükséges alázat, ami kurvanagy hiba.
Persze, hogy azt se tudja az ember lánya, hogy merre van az előre.

@HRita: Otthonszülős muzik mappában a helye, that's right :)
Lehet a youtube-on elég sok hasonló cuccot bányászni, és az is eszembe jutott, hogy ha esetleg akarsz egy jókora követ még az állóvízbe bebaszarintani és tömegverekedést generálni, akkor egy otthonszülős posztot is összeránthatnál :)
Az index fórumon bőven találni szakirodalmat és pompás példákat arra, hogy az otthonszülős harcosok (ősanyák és párjaik) milyen sok okosságot tudnak, és mennyire hiányzik belőlük a humorérzék meg a tolerancia. Kiváló nyersanyag egy index-címlapos flame war-hoz ;)

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.10.10. 22:03:20

@Juci RKC: Felírtam a megírandó témák közé, köszi :) Belenéztem a blogodba, tetszik a stílusod!

sorica123 (törölt) 2009.10.10. 22:07:30

@Juci RKC: az a része, hogy te biztos, hogy rosszul csinálod. Biztos, hogy hormonvezérelt hülye mimóza vagy, ha kiveszed a pár hetes csecsemődet az ágyból - rideg szörnyeteg, ha bennehagyod. Egykéző agyoncivilizált jégmama vagy, ha egyet szülsz - házinyúl, ha többet. Mi az, hogy meghíztál, tréningnadrágos hátébé - mi az, hogy nem híztál meg, anorexiás vagy?! Ványadt kislány vagy, ha nincs tejed, téged minősít, ha lassabban tanulod meg a gyerek jeleit, negatív mineknevezzelek vagy, ha nem repkedsz a boldogságtól, amiért anya vagy. Ez az, ami nagyon káros, és további rossz folyamatokat indukál. A kötelezően elvárt sikítozós boldogság például a szülés utáni depressziót, ami egy nagyon durva dolog lehet, a tejjel kapcsolatos parák meg azt, hogy az anya idegesen ül le szoptatni, és a gyerek meg naná, hogy megérzi s kiköpi az egészet... stb

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2009.10.10. 22:26:01

@sorica123: Hát ez így van kábé, ahogy mondod :)
Ez a szülésbiznisz valami isteni gazdag táptalaja amúgy is legkülönfélébb paráknak és bizonytalanságoknak, senki se tudja, mi a jó és hogyan, de azt már végképp senki se tűrheti, hogy mások másképp csinálják, és közben asziszik, hogy nekik van igazuk :)
Az internet meg csak ront a helyzeten, mert végül totál szétagyalja az egészet az ember, pedig a belülről jövő saját stressz is elég lenne, de kap mellé kívülről is hideget-meleget, ha elég hülye hozzá, hogy internetes fórumokba irkáljon :D

@HRita: Köszi ;)

LyukasBogrács 2009.10.10. 23:37:00

@sorica123:
"például a szülés utáni depressziót, ami egy nagyon durva dolog lehet"

Csak lehet? Nem törvényszerű? Engem anyám teljesen kikészített (a szoptatós tea csak egy epizód volt, attól egyvalaki biztosan szopott. én.).

sorica123 (törölt) 2009.10.10. 23:41:11

@LyukasBogrács: 'csak lehet'... uhh... nem, nem csak lehet, hanem az, csak gondoltam, így írom, nehogy bekérdezzen valaki, hogy 'mé te honnan tudod, szültél már?'.

LyukasBogrács 2009.10.11. 00:07:57

@sorica123:
Ja, jó. Nem irigyelem azt, aki szül. Bár tisztelem. Bennem még soha nem merült fel még csak a gondolata sem egy gyereknek. Ez valami ösztön dolog? Vagy az csak a megcsinálásához kell?
Egyesek azt mondják, ez a legszebb dolog az életben. Legyen igazuk.

Gazocska 2009.10.12. 00:00:03

Nagyon jó a poszt! Pár dologban magamra ismerek, de ezen inkább csak nevetek :)

LyukasBogrács: "(a szoptatós tea csak egy epizód volt, attól egyvalaki biztosan szopott. én.)" ezen nagyon röhögtem :D

Ja, és Palya Bea Szülés dala nekem tetszik, pedig nem szeretem a zenéit. Néha jó itthon meghallgatni. MP3-on tuti nem nyomatnám.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.10.20. 09:27:25

Színcápa! :)) Most jutottam odáig, hogy végre végigolvassam... mobiltok, gyönyörű :D Azért mielőtt apa leszek, tuti nyitok egy blogot. Vagy pedig születés után a gyerek nevében nyitok egy olyat, mint a szopatós:
- ma egyet kakiltam
- ma kettőt kakiltam, és egyet fostam
- ma nem szartam
- ma azt hittem, hogy pisilnem kell, de böfiztem és közben sugárban kuláztam
- ma egyet kaksiztam
- ma éjfélkor kakkantottam, nem tudom, az tegnapinak számít-e
- ma becsokiztam szopikálás közben
- stb.

Esetleg gasztroblogokat idéző minőségi makrofotókkal. Kis majoranna, miegymás. Mint a virágosnál: "zöldet rakjak hozzá?" 30 éve nem mondjátok el, mi a faszom az a zöld, de tegyél.

bej Kutyej · http://uzsidoboz.freeblog.hu 2009.10.20. 17:51:23

A Brendon iszonyat drága amúgy, és vannak olyanok is benne, amit szinte ingyen otthon is meg lehet csinálni... Pl. ez a hordozókendő (úgy látom) egy textilcsík, mi kerül ezen ennyibe? www.brendon.hu/productsearch/browser.aspx?mainmenu=uton&submenu=babahordozo&category=hordozokendo
Elnézést a majdnem-offolásért, meg nem is értek a témához, mivel nincs gyerekem még.

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.10.20. 17:55:13

@bej Kutyej: Nem tudom, de apukáknak is van az esetleges sörhas leplezésére :) És még örül is neki, ld. többi kép.