HTML

Görbe sminktükör

Kísérlet a női nem megítélésének árnyalására, azaz nagy szarban vagyunk, de mentem, ami menthető, ennél rosszabb már úgyse lehet.

Nőtípusok, játszmák, taktikázások, picsulások-picsogások túlzó, de ismerős formában.

Az ötleteket, kritikákat vagy akár teljes posztokat a gorbe.sminktukor kukac gmail.com-ra várom kíváncsi szeretettel :)

Az itt megjelenő minden tartalom Creative Commons: Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! licenc alatt áll.

Gondolatbokrétáitok

Címkék

agytröszt diznicsaj (1) alkohol (1) anya (2) ápolónő (1) autóvezetés (2) a lelki szemetesláda (1) a nők és az alkohol (1) a test angyala (1) babaproject (1) baba mama (1) bandababa (1) barátnők (4) bevásárlás a férfival (1) bikiniszezon (1) bkv (1) bőbeszédű (1) búcsúzás (1) bulvár (1) bútoráruházban (1) crocs (1) csajbuli (1) csajszis dumcsik (1) család (1) családi program (1) csúnya lány (1) díszfeleség (1) domina (1) egészségügy (1) első randi (1) esküvő (1) evés (1) facebook (1) farsang (1) felhívás (1) feminista (1) feminizmus (1) focimeccs (2) fogamzásgátló tabletta (1) fogyókúra (1) főnök (1) fotók (1) frusztráció generátor (1) gyerektervezés (1) gyermekkönyv (1) halloween (1) házasság (2) házibuli (1) hellókarácsony (1) hello kitty (1) hétköznapok dívája (1) hideghegyi sportőrült (1) hipochonder öregasszony (1) hivatalnoknő (1) húsvét (1) jogsi (1) jó fej csaj (1) karácsony (4) kibeszélés (1) kikupálós lány (1) kismama (1) kisvárosi csaj (1) könyöklő néni (1) könyvajánló (1) környezettudatos nő (1) közveszélyes nők (1) kreatív hobby (2) kretén (1) kultúra (3) lakótelep (1) latinos műveltség (1) lecsekkolás (1) lecsúszott kamuvállalkozó (1) leggings (1) magyarázat (1) március 15. (1) meglepetés party (1) mlm (1) mosolytündér (1) mozi (1) műköröm (1) nem értem (1) néptáncos (1) női dráma (1) női önzetlenség (1) női önzőség (2) nők (28) növénykedvelő (1) nyilvános wc (1) olvasói poszt (13) olvasói statisztika (1) összetartozás demonstrálása (1) óvszer (1) panasz (1) parfüm (1) párkapcsolat (1) parti nagy lajos (1) pasizás (1) pocaklakó (1) politizálás (1) posztajánló (1) rámászás a férfira (1) slágerek (1) smink (1) sör (1) stlustanácsadó (1) strandolás (1) strassz (1) szépségápolás (1) szépségszalon (1) szerelem (6) szervezőzseni nő (1) szingli (1) szlengblog könyv (1) sznob pengeszáj (1) szobanövények (1) szülés (1) születésnap (1) szüzesség (1) tánc (1) társkeresés (1) telefonálás (2) terhesség megelőzés (1) természet leánya (1) teszvesz (1) tippek (2) tömegközlekedés (1) trendi (1) tudatlan tucatnő (1) tudományos fanatikus (1) tunika (1) udvarlás (1) új külső (1) utazás (1) útjavító munkás (1) ütős keresőkifejezések (1) valentin nap (1) vallás (1) vásárlás (1) vidéki csajtípusok (1) Címkefelhő

2010.05.05. 09:00 HRita

NŐTÍPUSOK: Az életképtelen rosszul tájékozódó

A kevéssé jól tájékozódó nő hajlamos eltévedni. Leggyakoribb előfordulási helye pont ellenkező irányban van ahhoz képest, mint ahol lennie kéne, és olyan távolságban, hogy esélye se legyen visszatalálni.
Éppen ezért a tájékozódási képességet nem igazán birtokló nő nem nagyon szeret egyedül járni, főleg nem idegen terepen. A helyzetet bonyolítja, hogy számára minden idegen terep, ami nem a lakás-bevásárlóközpont útszakasz. A kevéssé jól tájékozódó nő tehát körültekintően választja meg barátait és kedvesét, akik kisebb eséllyel tévednek el az élet színpadán, és akik lehetőleg minél kevésbé nők, mert bennük ilyen téren nem bízik. Kiterjedt baráti köre így főleg férfiakból áll és néha hideghegyi sportőrült nőből, de ő nem annyira jó barátnő, mert folyton csak hajtja őt, meg nem engedi pihenni kirándulások alkalmával, meg értelmes programokat se lehet vele szervezni, meg ők ketten két külön világ. Mindezek ellenére nagyon kedves tud lenni vele, ha nagyon muszáj, de irigységgel vegyes lenézéssel újra és újra konstatálja, hogy az nem lehet igazi nő, mert még a királyréti kisvasúthoz is eltalált a múltkor.

A tájékozódásra alkalmatlan nő támpontokat nélkülöző életútja már középiskolában kirajzolódott.
Jól emlékszik, mekkorát nevetett, mikor a vaktérképes dolgozat értékelése alkalmával a tanár külön kiemelte az egyik delikvenst, aki Budát és Pestet fölcserélte, majd a Tiszához rakta. Aztán kiderült, hogy ő volt az, ami viszont disznóság, mert a Duna meg a Tisza párhuzamosan folyik fölfelé, és teljesen egyformák; tök mindegy, hova rakja, a lényegen úgyse változtat.
A kevéssé jól tájékozódó nő ugyanakkor roppant szórakoztató egyéniség. Középsulis évei alatt ő az osztálykirándulások fő programja, melynek során egyfajta reményvesztett geoládaként az egész osztály őt keresi, és sötétedés után 1,4 kilométerrel arrébb egy tönkön riadt őzikeként gubbasztva meg is találja. Ha nem téved el (de eltéved), akkor a híd helyett biztosan egy 4 méterre lévő farönkön kel át a patakon. November van és nem hozott váltásruhát, tehát beleesik. A „mér’ azon mentél át”-kérdésre érdemben nem tud válaszolni, de azért megpróbálja.

- Jaj. Jaj, nem is tudom. Azt hiszem, leblokkoltam, meg valami ilyen rosszullét jött rám, hogy teljesen idegen helyen vagyok, meg nem ismerem ki magam, és féltem, hogy itt halok meg. Múltkor is az Árpád hídon mentem át a másik helyett, ami nekimegy annak a kéttornyú templomnak a víznél; azóta nem bízom a hidakban. Meg egy kicsit fázom.

A helyzet később sem változik. Túrák alkalmával a beléoltott szeméremérzettől vezérelve megkéri barátait, hogy míg ő a bokorban a dolgát végzi, menjenek előre, majd utoléri őket. A túrázó társaság tábort ver tehát, és bevárja az egyméterre pisilő lányt, esetleg ráküldi a hideghegyi barátnőt. A kevéssé jól tájékozódó nő nem rendez jelenetet, de azért érzi, hogy a bizalom már nem a régi.

Kedvese szerint ő a világ legjobb nője, aki mellett férfiként viselkedhet, és a döntéseket is ő hozhatja meg („ne arra menjél, ott nincs semmi”). Ugyanakkor rendkívül viccesnek is találja tájékozódásra képtelen nőjét, aki az Arany János utcánál mindig azzal ugratja, hogy a Batthyány téren vannak (tök ugyanolyan a metrólejáró, meg a Duna is valahol ott van), összetéveszti a Parlamentet a Budai várral (tök ugyanúgy néznek ki) és a fogaskerekűn a lefelé közlekedőre akar felszállni, ha a Széchenyi-hegyre indul.

A rosszul tájékozódó nőnek könnyű programot szervezni, mert sose emlékszik rá, ha már járt ott, így a két héten belül harmadszor meglátogatott park romantikus promenáddal minden alkalommal leveszi a lábáról:

- Aztaaa, milyen szép ez a hely! És de gyönyörűek a tulipánok is, hú! Nem semmi, mennyi helyet ismersz, úgy szeretek veled sétálni; már szinte egész Budapestet (Pécset, Székesfehérvárt, Baját stb.) ismerem, és mindig elcsodálkozom, mennyi sok szép parkja van. Ilyesmi szobor viszont már a másik helyen is volt, de ez szerintem egy kicsit szebb.

A kedves ismét jót nevet, és hálát ad, hogy ilyen nagyszerű humorral megáldott nőt sodort melléje a sors.

Ám eljön az idő, mikor a rosszul tájékozódó nő is bizonyítani akar, és kezébe veszi az irányítást. A férfi a klasszikus férfi-női szerepek időleges átrendeződését a kapcsolat színessé tételeként értékeli, és örül neki. Örömmel tesz eleget a nő meghívásának, aki megszervezi a programot a közeli bájos kisvárosba, mert járt már ott valamikor, és elég jól ismeri.

- Képzeld, drága, döntő elhatározásra jutottam: programot szervezek kettőnknek! Tök jó lesz, már mindent elterveztem és megszerveztem, ugye ráérsz lécci-lécci?

A férfi ráér és gyanútlan.
A nő elküldi az elvirás linket a férfinek, hogy az meg tudja venni kettejüknek a jegyet. „Vácig kell venni, és két teljes árú retúrt. De vigyázz, hogy tényleg retúr legyen!” A kevéssé jól tájékozódó nő büszke, mert mindenre gondol, a férfi pedig a harmonikus párkapcsolat törékenységét figyelembe véve nem mondja meg a nőnek, hogy már vett életében vonatjegyet.
Ezek után a nő azt is megtervezi, melyik kocsira szálljanak fel, mert majd előre kell menni – ha minden igaz.
A férfi még mindig gyanútlan.
Vácon leszállva a vonatról a rosszul tájékozódó nagyot sóhajt, és tudtára adja párjának, hogy megérkeztek. Ő ennek örül, és szorgalmazza, hogy akkor induljanak is el.

- Hova?

- a nő „már megint hova tűnt a metróállomás kijárata” arcot vág és ajakbiggyesztést produkál.

- Juj, szerintem ez a város teljesen megváltozott, mert semmi sincs ott, ahol volt. Vagy legalábbis nem emlékszem. Itt elvileg egy lila boltnak kéne lennie, de lila az nincs, viszont zöld. Hát nem tudom. Jaj, nem tudom. Úristen, ez borzasztó! Neked nincs ötleted?

De, a férfinak van ötlete, hisz azért férfi. Leviszi a Duna-partra a nőt („nem, ez nem a Tisza, de tényleg szép”), körbevezeti a főtéren, s a klasszikus férfi-női szerepek örömteli visszarendeződése után még moziba is elviszi, hadd legyen oldalbordájának egy kis sikerélménye is:

- Remek, jó helyen vagy, tényleg ebbe a sorba szól a jegyünk!

Majd a lehető legkisebb feltűnést keltve áttolja a nőt öt székkel arrébb.
 

136 komment

Címkék: nők tájékozódás


A bejegyzés trackback címe:

https://gorbe-sminktukor.blog.hu/api/trackback/id/tr211973834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ernoke 2010.05.05. 09:14:10

pontosítanék, mert ez az _életképtelen_ rosszul tájékozódóról szól. ezt csak azért tartom szükségesnek megjegyezni, mert én is borzalmasan rosszul tájékozódom, viszont az évek során kifejlesztettem valami odafigyelési képességet vagy mit, és ez az egyébként jó memóriámmal kombinálva azt eredményezte, h már nem szoktam eltévedni.

az iskolai vaktérkép dolgozatok viszont katasztrófák voltak, puskával írtam mindig 1-eseket meg 2-eseket, mert a térdemen tartott puskáról rosszul másoltam fel a dolgozatba...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.05. 09:15:39

Ojjé! Kimeríthetetlen téma!
A nők általában is rosszabbul tájékozódnak, mint a férfiak, de nekem többször is sikerült kifognom extrém egyedeket.
Elsőre talán régi kolléganőmről, Katikáról emlékeznék meg, aki annyira rosszul tájékozódott, hogy nem ismerte fel a Soroksári utat, mert nem abban a sávban mentünk, ahol a barátja szokott haladni.
Egyszer a Flórián téren nem a megfelelő lyukon jött fel az aluljáróból, és haza kellett telefonálnia, hogy valaki menjen érte, de azt sem tudta elmondani, hogy hol van.
Sosem felejtem el, mikor a főnökünk megkérte, hogy szaladjon el és vegyen száz darab karácsonyi üdvözlőlapot. Kérdezte, hogy hol vegye? Hát mondjuk a Deák téren, a poszterházban. Katika nagy szemeket meresztett: -Laci, csak nem kéozeli, hogy innen odatalálok? Az "innen" a Ráday utca Kálvin tér felőli vége volt.:)

Ernoke 2010.05.05. 09:18:41

@El Topo (Sgt. Elias): nálunk én ezt apámtól örököltem, anyám kiválóan tájékozódik és egyéb térbeli képességei is nagyon jók (távolságok becslése stb.), de apám iszonyú.:)

a példáid egyébként extrémek, bár én sem bírok soha jó helyen feljönni az aluljárókból, ha nem ott mentem le, ahol egyébként szoktam... de ilyenkor észreveszem, körülnézek, visszamegyek, és többedszerre többnyire sikerül eltalálnom!:D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.05. 09:26:10

@Ernoke:

Különleges esetek nyilván vannak. Anyám se nagyon jut el sehonnan sehova szokatlan útvonalon, apám viszont csinált már olyan íránymenetet, hegynek fölfelé, másfél kilométerről, hogy pont ott bukkantunk ki az erdőből, ahol kellett. Egy százforintos laptájolóval.
Majd még írok, mert volt tájékozódásképtelen barátnőm is.:)

Ernoke 2010.05.05. 09:27:16

@El Topo (Sgt. Elias): kíváncsian várom, mert az ilyesmi mindig megnyugtat, h azért nem vagyok annyira borzalmas.:D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.05. 09:33:56

@Ernoke:

Na szóval:
A tájékozódásra képtelen barátnőm motorizált csaj volt. Autót vezetett, csak nem tudta, hova. Illetve nyilván az otthonából a munkahelyére eljutott, meg vissza is, ha nem volt zavaró körülmény. De ha volt, akkor már többesélyes volt a dolog.
Egyszer kerülnie kellett volna egy utcányit, mert le volt zárva egy utca daruépítés miatt. Egy óra múlva Csepelről hívott fel, hogy segítsek neki, mert fogalma sincs hol van.
Ha ketten mentünk valahova, akkor persze én vezényeltem, de volt olyan, hogy nem ismerte fel a Vágóhíd utcát, amin minden nap végigment, csak ellenkező irányban.
Amikor orvoshoz járt, minden héten el kellett kisérnem, mert ötödszörre sem talált el a Nagyvárad tértől a Keletihez.

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2010.05.05. 09:39:07

@Ernoke: Nagyon jó, akkor át is írom a címet, mert így nem tetszett annyira :)

Ernoke 2010.05.05. 09:40:28

@El Topo (Sgt. Elias): ez nagyon kellemetlen! én a helyében tök félnék, de szerencsére nem vezetek.:) nem is tudom, ő hogy tudott ilyen bátor lenni.

amúgy nemrég egy szemészeti vizsgálaton megállapították, h szervi oka van annak, h nem tudok távolságokat becsülni és rossz a térlátásom (pl. azokat a sík ábrákból kijövő térbeli képeket sem fogom soha látni ezért). mostmár legalább van mire fogni, h hetedszerre lett meg a jogsim.:D

andie 2010.05.05. 09:41:30

Hű, a tájékozódás! Ha sokat kell ide-oda "forogni" egy épületben, én azt se tudom, merre lehet a bejárati oldal. Fejletlen a térérzékelésem, vagy mim. :-)
De városi viszonylatban egész jól boldogulok.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.05. 09:42:35

@Ernoke:

Hát bátorságban nem volt hiány, száznál lassabban ritkán ment. Mármint itt a városban. Ennek volt köszönhető, hogy villámgyorsan ki tudott menni Csillaghegyre. Káposztásmegyer helyett.

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2010.05.05. 09:45:26

@El Topo (Sgt. Elias): Végre El Topo kommentek is :)

Na, a metróaluljáróhoz csak annyit, hogy én az Astoria és a Deák téribe nem merek egyedül lemenni. Ha madártávlatból nézzük, kábé úgy festhetek, mint egy életéért küzdő, kiöntött ürge: felrohanok az egyik kijáraton, hol a jóéletbe vagyok, ott körülnézek, hogy hol kéne lennem. Visszamegyek le, ott újra összezavarodok, mert nem látok semmit. Újabb kijárat megpróbálása, hátha. De nem. Ha 4 kijárat van, akkor a negyedikre sikerül. Ha 5, akkor ötödikre. Ezt a kieső időt általában már eleve belekalkulálom az utazásba.

Ernoke 2010.05.05. 09:48:10

@andie: én is hasonlóan vagyok, nulla térérzékelés, viszont ha vannak ismerős tereptárgyak, meg utcanevek házszámokkal, akkor azért nem vagyok elveszve.

@El Topo (Sgt. Elias): ezt inkább akkor valamiféle kétségbeesett hülyeségnek mondanám.:D

Ernoke 2010.05.05. 09:49:28

@HRita: köszönöm az ötletem figyelembevételét!:)

nekem inkább a kékmetrós aluljárók okoznak gondokat, mert ott ritkán járok. a népliget és az árpád-híd pl. egy katasztrófa...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.05. 09:54:25

@HRita:

Több poszt, több El Topo, ugyebár.:)
Az a baj, hogy én ezt nem nagyon tudom elképzelni. Nekem egyrészt mázlim is van a tájékozódóképességemmel, mert ösztönösen is jó, de még képezgettem is, úgyhogy nem nagyon tévedek el vadidegen helyen sem.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.05. 09:57:21

@Ernoke:

Mondjuk azzal tudom ezt magyarázni, de nem vagyok biztos benne, hogy meg sem próbáljátok térbe helyezve elképzelni a dolgokat.
Például népliget: az tiszta sor, hogy a metróból kijövet kb észak felé nézek, ha a villamoshoz akarok fölmenni, akkor tudom, hogy a Lágymányosi híd nyugatra van, tehát akelet felé eső megállóba kell felmennem, mert a villamos mindkét irányban orral áll meg az Üllői útnak.:)

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2010.05.05. 09:59:36

@El Topo (Sgt. Elias): Ezt a leheletfinom ("lehelkönnyű") revansot :D

Én is képezgetem, mert nézek térképeket (olykor fejjel lefelé), de attól még ugyanannyira nem találok ki/be/oda/vissza sehova.

Azért azzal ki kell egészíteni a posztot, hogy az életképtelen rosszul tájékozódó a _shoppingcenterben_ nem téved el. Az az ő territóriuma.

Női Hiszti_ 2010.05.05. 09:59:58

@HRita: ezt megkönnyeztem:-) énisénis ilyen vagyok!

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.05. 10:01:49

@HRita:

Valószínűleg adottság kérdése, nagyrészt.:) Én ezt úgy is tudom, hogy közben olvasok.:)

GAbica 2010.05.05. 10:05:41

Végre új poszt, örülök Rita! :) Jó is lett.

Tájékozódni, azzal nincs gondom, nekem az egyensúlyom megtartása jelent problémát.
Csak egy példa:
Még anno másodszor mentem életemben az 51-es út egy szar részén, mikor a volt férjemnek megemlítettem, hogy talán nem most kellene két kamiont egyben előzni, amikor dupla S kanyar van előttünk. Letorkolt, hogy ő már milliószor jött erre, én meg másodszor, csend legyen. Aztán utána hatalmas mázli volt, hogy a szembe oldalon nem közlekedett senki, mert simán a záróvonal túlsó oldalán előzte a kamionokat az S kanyarokban...
Viszont bármikor állva megbotlok és elesek, ha olyanom van.

De például Anyám térképpel indul neki akár Soroksár-Dunaharaszti távolságnak is, mivel ő irányítja apámat a vezetés közben, de verik egymást tájékozódási képességben. Viszont sosem esnek kétségbe, félreállnak és megnézik a térképet, hol tévedtek el, és most merre kellene menni.

Ernoke 2010.05.05. 10:09:55

@El Topo (Sgt. Elias): én egyáltalán nem tudok térbe helyezni semmit... az ilyen formát lyukba helyezős gyerekjátékok is gondot okoznak, ha a forma nem szimmetrikus, hanem pl egy derékszögű háromszög; forgatnom kell, h eltaláljam. a leírásod alapján sem jelent meg semmi a fejemben.

képszerű, vizuális gondolkodásod lehet, azért nem tudod elképzelni, h van, akinek másképp működik az agya. én annyira nem vagyok vizuális típus, h az egyetemi tankönyveimben az ábrákat ki kellett írnom számozva, szöveggel, mert képtelen voltam végigkövetni őket rajzos formában.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.05. 10:16:54

@Ernoke:

Nyilván ilyen a gondolkodásom, más, akinek nem ilyen, az meg ezt nem tudja elképzelni.:)

Jege 2010.05.05. 10:20:15

Szüzesség _rovat_

Rossz ajtón tévedt be, és nekiment egy kiálló fasznak, ami az ő lakásában nem volt.

Egyik ismerősöm amúgy mesélt az édesanyjáról, aki úgy ötven éve pécsi rezidens, de ha megforgatnák párszor a főtéren, valószínűleg nem találna haza.
A hölgy hasonlóan jól tájékozódik a magyar politika térképén is, az LMP-t például a "kommunista zsidó buzik"-nál kereste. De ez mellékszál.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.05. 10:22:42

@Jege:

Pontosan ezzel riogattam a tájékozódásképtelen barátnőmet is, hogy ha egyszer el akarom veszíteni, akkor csak megforgatom a tengelye körül háromszor, bárhol a városban és gyorsan beszaladok egy átjáróházba. Sosem találkozunk többé.:D

Alice_in_wonderland 2010.05.05. 10:25:37

Az aluljárókban én is mindig eltévedek, hatodszor is, századszor is. Sőt, épületen belül rendszeresen a másik irányba indulok el, miután kijöttem egy üzletből. Mókás dolog velem sétálni. És igen, én így is vezetek. Tökéletesen ismert útvonalon is kétségbeesetten kérdezgetem a mellettem ülőt, hogy mikor kell merre kanyarodni. Huh, ezt most jólesett kiírni, ilyen terápiás jellegű volt :D

Jege 2010.05.05. 10:28:52

@El Topo (Sgt. Elias): Ha jól értem, bejött a dolog. Szegény csaj Arhangelszken is túl lehet már azóta.

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2010.05.05. 10:30:29

@Jege: @El Topo (Sgt. Elias): Ez az életkorral csak romlik. A nagyanyám kétnaponta álmodik arról, hogy nagyapám otthagyja valami relatíve frekventált helyen, aztán eltűnik. Ilyenkor nagyanyám sírva ébred. Az ő nővére, aki most 90 éves, egyszer leszállt a vonatról, mert az megállt. Elvileg Hatvannál kellett volna leszállnia, de ő leszállt, mert arra volt indíttatása. Valami isten háta mögötti mezőre lyukadt ki. A rokonság értesítette a MÁV helyi kirendeltségét és a nyomozókutyákat. Nagyanyám nővére meglett, a családtagok pedig _elnézőek_ voltak. De azóta nem szívesen engedik ki a lakásból.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.05. 10:32:38

@Alice_in_wonderland:

Én már eleve azt nem értem, hogy mersz így vezetni? Én lefosnám a bokámat, ha nem tudnám, merre kell menni.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.05. 10:33:38

@Jege:

Hát, nem egészen. A végén ő forgatott meg engem a tengelyem körül, érted hogy mondom.:D

Alice_in_wonderland 2010.05.05. 11:15:22

El Topo: úgy, hogy egyedül nem megyek sehova, csak ha van valaki, aki tudja, merre van az arra. Meg eleve nem tudom, hogy milyen az, amikor tudom, hogy merre kell menni :D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.05. 11:33:03

@Alice_in_wonderland:

Az jó lehet.:D Besírnék, ha mindenhova cipelnem kéne egy két lábon járó GPS-t.:)

Alice_in_wonderland 2010.05.05. 11:39:51

@El Topo (Sgt. Elias):
Maradjunk annyiban, hogy nem az autó az elsődleges közlekedési eszközöm, szóval ez azért nem zavaró a mindennapokban. Mondjuk az érdekes, hogy az anyósülésen ülve térképről meg bárhova elnavigálok.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.05. 11:44:12

@Alice_in_wonderland:

Sajátos eset lehetsz.:) Nekem ez annyira egzotikus, hogy tulajdonképpen fel tudom idézni az összes olyan esetet, amikor tájékozódási zavarba kerültem negyven év alatt.
Egyszer Olaszországban egy körforgalomban, egyszer Bécsbe mentem be, pedig nem akartam, egyszer meg Münchenben, egy pályaudvarral kettévágott utca miatt.

vincere 2010.05.05. 12:12:29

vicces :)
bár nehéz elképzelni, h. tényleg léteznek ilyen emberek.

ha társasággal utazom, általában én vagyok az, aki mindent megszervez, ideértve az útvonalakat is, többször voltam hosszú külföldi autóutak mitfárerje (vagy hogy mondják).
DE! kb. 10 évig tartott, mire eljutottam oda, h. a Deák téri aluljárólabirintusban kiisemerem magam, és már rutinból fordultam, nem a táblákat nézve. a Kálvin téri (felújítás előtti állapotban) és az Árpád hídi aluljárók viszont örök rejtély, ott soha, de soha nem ott jöttem fel először, ahol akartam, és már előtte szorongtam mindig, h. mi lesz.
a húgom hasonlít talán még a posztbeli nőhöz annyiban, h. annyira fél az eltévedéstől meg attól, h. nem tudja majd, merre menjen, h. gyakorlatilag nem mozdul ki a kocsival a kisvárosból, ahol él, max. a mellette lévő városba. autópályán nem mer, Bp-re se mer menni.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.05. 12:21:47

@vincere:

A Kálvin téri? Az tök egyszerű, sima aluljáró. Semmi elágazás.

Jege 2010.05.05. 12:38:57

@El Topo (Sgt. Elias): A tájékozódásképtelen nő még a Kodály körönd aluljárójában is eltéved. Azért tájékozódásképtelen.

greggrant 2010.05.05. 12:39:32

navégre új poszt, már azt hittem, vége ennek is, mint annyi más jó dolognak az életben :-)
Én imádtam elképeszteni exeimet azzal, hogy max. egy nem túl részletes térkép segítségével (de többnyire anélkül, csak előzőleg kinézve az útvonalat) simán végigtúráztattam őket mindenfelé, pl. végig a budai hegyeken, nagykovácsitól hármashatárhegyig. Bár amennyire ők átlátták általában, merre is megyünk, a maffiához is vihettem volna őket :-P

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.05. 12:41:41

@Jege:

És véletlenül a Bajza utcánál jön fel, mi?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.05. 12:46:01

@Jege:

A Határ út és a KöKi között.

aribeth 2010.05.05. 12:56:46

Gyerekkoromban nekem se ment a tájékozódás, elsősorban mert tojtam az egészre, úgyis mindig a szüleimmel vagy a jobb helyismerettel rendelkező barátokkal mentem ide-oda. Viszont az első "kicsim, vidd már el ezt az iratot az APEH dél-puruttyai igazgatóságába, itt és itt kell átszállni" eset után megtanultam figyelni.

Egyes aluljárók tényleg katasztrofálisak, de ha az ember már ezredjére jár ott, akkor nem okozhatnak nagy meglepetést. Persze a földalattiba rendszeresen rossz oldalon próbálok lejutni.

@GAbica:
"Viszont bármikor állva megbotlok és elesek, ha olyanom van."

Üdv a klubban. :) Lapos cipő, száraz, sima talaj, egy szem kekszdarab a járdán? Bingó.

GAbica 2010.05.05. 13:12:31

@aribeth:
Sorstárs. :) Nem is hordok magassarkút, de így is hiába. :)

Mondjuk múltkor volt egy rejtélyes lábfájásom, amit megnéztek dokik és az ortopédus a végén azt kérdezte, hogy gyakran esek el? Mondom igen. Állítólag a gyerekkoromban nem kezelt lúdtalpam miatt van ez.

Alice_in_wonderland 2010.05.05. 13:21:19

@El Topo (Sgt. Elias):
Az vagyok :D

De hogy még tovább fokozzam a rejtélyt, nem csak térképen igazodom el remekül, hanem például tömegközlekedéssel még soha nem tévedtem el Pesten, akárhányszor kell átszállni, és olyan is csak egyszer fordult elő négy év alatt, hogy rossz irányban szálltam fel a villamosra, de akkor is csak azért, mert nagyon kellett sietni. Útvonaltervezek és megyek akárhová minden gond nélkül.
Az aluljárókat viszont gyűlölöm, az astoriánál egyszer tuti idegösszeomlást kapok és a blahánál is általában harmadikra tudok csak jó helyen kijönni.

GAbica, airbeth:
igen, ez is megvan, és főleg lapos cipőben, betonon

A közlekedés egy igazi kaland :D

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2010.05.05. 14:15:50

@vincere: Pedig léteznek, és ajajj, de fárasztóak tudnak lenni :))

@Jege: Én egyszer onnan már kitaláltam, de aztán a Hősök terénél szálltam vissza, pedig a köröndhöz képest egy utcával arrébb volt dolgom. De a "körönd" szó felvetéséért különdíj jár. Ez a szó borzasztó.

@greggrant: Van poszt és lesz is, csak ritkábban :)
Ezekre a helyekre engem is _vinni_ szoktak. Gondolom ez jó kell, hogy legyen a férfiaknak: csak menni-menni-menni, sehol egy kirakat, ahol meg lehetne állni vagy egy bolt, ahova be lehetne ugrani feszültséglevezetésként.

flea 2010.05.05. 14:30:08

Jól látom, hogy még senki sem említette, hogy a szisztematikus különbségek férfiak és nők között arra vezethetők vissza, hogy a nemi hormonok és az eleve eltérően fejlett két agyfélteke használata befolyásolja ezeket a dolgokat?

Még olyan kutatások is vannak, amik azt igazolják, hogy ugyanazon nő jobban tájékozódik, ha éppen fogamzásgátlót szed. Na ez a nem mindegy. :)

Én ismerek egy csajt, aki jogsiszerzés után egy szép szombati napon két és fél óra alatt jutott el Kispestről a XI. kerületbe úgy, hogy közben Békásmegyeren is járt. De nem kért segítséget senkitől. Kitartó, mint egy bulldog. Szerintem közben még tankolt is. :D

flea 2010.05.05. 14:31:41

@flea: ja, és nem ám egyszer: ÖTSZÖR ment át a Duna fölött. :D

angyur 2010.05.05. 15:05:26

Sziasztok, rólam az egyik legjobb barátnőm szokta mondani, hogy én vagyok az, aki egy fürdőszobában is képes eltévedni.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.05. 15:23:47

@flea:

Jihhá, az vidám lehetett.:)
Én már gyerekkoromtól közlekedtem autóval, ugye apám mögött, úgyhogy nekem abszolúte nem volt váltás, amikor vezetnem kellett.

suo tempore 2010.05.05. 16:38:59

ez jó volt, a legrosszabb az, amikor ez a típus vezet

megáll az út közepén és nem tudja merre menjen, aztán jobbra indexel és balra kanyarodik

suo tempore 2010.05.05. 16:42:25

az aluljárókhoz annyit,h én nem vagyok "pesti" ezért én el szoktam olvasni,h mi van odaírva a kijárathoz

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2010.05.05. 18:16:42

Mi, én és a majdnemférjem külön kis eset vagyunk tájékozódásilag. Mindketten hátrányos helyzetből indulunk: csak egy szemmel látunk, ami a térlátást igencsak befolyásolja. Mivel én sosem láttam a bal szememmel, már egész pici koromban elkezdtem tanulni támpontokat, olyannyira, hogy egy idő után túlkompenzáltam - apró malőröket* leszámítva. De ami ment, az ment: az IQ teszten vannak ezek a melyikkel folytatnád és ilyen elfordulós ábrák, na az nekem 100%-os szokott lenni. De a majdnemférjem, na ő aztán nem ilyen. Ő 6-7 évesen veszítette el a fél szeme világát, és nem volt ennyire ráutalva a dolgokra, és olyannyira nem megy jól neki a tájékozódás, hogy ha egy négyzet A sarkából B-n keresztül jutunk el C-be, az neki nem áll össze, hogy a másik irányba indulva is ugyaoda jutunk, D-n keresztül. Pl A legyen a Blaha, B az Üllői/Ferenc krt, C a Nagyvárad tér és D az Orczy tér. De mindezt úgy, hogy 3 évig éltünk a Nagyvárad térhez közel, de neki sem az elején, sem később, de azóta sem esett ez le... Viszont ő egy technikai zseni, bármit megold egy gps segítségével.
*Apró malőrök: 3 nő, Belgiumban, Afromagyar esküvőjére odautazva. "A" nézi az utcatáblát, "B" röhög, "C" a térképet. Mennek, mennek, majd elfogy az ihlet. Éhesek lesznek, bemennek egy mekibe, kijönnek, és nem tudják, hogy "C" milyen szögben tartotta a térképet, és különben is "B" annyit röhög, hogy már beleszédültünk. De a rendőrnéni segített....

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.05.05. 18:24:45

Egyelore csak annyit szeretnek hozzaszolni, hogy szemeremerzet helyett szemeremszorzetet olvastam...

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.05.05. 18:31:25

@Krisztinca: :D ezt a genti eltevedest nem is hallottam meg! Meg a szemedrol sem tudtam :(.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2010.05.05. 18:39:36

@afromagyar: A = A, B = M, C = én, a többit meg el tudod képzelni :-DDD

váj mí 2010.05.05. 19:02:27

Én a Vásárcsarnokot nem szoktam megtalálni a Kálvin téri metrótól, de azért még boldogulok .. úgy ahogy ;)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.05. 19:30:04

@váj mí:

Az tényleg bonyolult.:D A kálvin tér felől marha nehéz meglátni azt az icipici zöld hidat, ami felé menni kell, ha a csarnokot akarod megtalálni.:D Persze, ha a Kálvin tér felől mégis a híd felé mész, az sem mindegy, merre nézel, mert ha csak jobbra, akkor simán elmehetsz mellette.:D

2010.05.05. 19:48:32

A poszt akár az ex-férjemről is szólhatott volna.
Én ellentétben a legtöbb nővel, jól tájékozódom, csak a jobb és bal oldal okoz néha gondot.

Egyszer kavatam el igazán: Hamburgban az első munkanpomon elvittem a 86 éves demens betegemet sétálni. Gondoltam teszünk egy kört, de valahogy sehogy nem akartunk vissza érni.
Azt mondja a mama, hogy ez neki unbekant. Neked? Neked a saját lakásod is az néha, de az a baj, hogy én sem tudom hol vagyunk.
Alap szabály: ha eltévedsz helybelit nem szabad megkérdezni. Megkérdeztem: aztmondta az U-báhnnál száljak buszra. Na, nem.
Végül is 180 fok és szépen vissza, ahonnan jöttünk, megkeresve a tereptárgyakat, itt a mobil wc, ott egy telefon fülke, játszótér, na a patak, a hídja, otthon vagyunk. Igaz úgy eláztunk, hogy a bugyogóm is vizes volt, de meg vagyok.

2010.05.05. 20:00:11

A férjemmel meglátogattuk a barátnőmet Drezdában.
Prága után Sms, hogy hová menjünk. Mondja, hogy elköltözött, tudod, nem messze a Hobein strassétól. Ja, persze, 30 éve jártam arra, igaz a térképem is 30 éves volt, ennek ellenére kitűnően elnavigáltam.

Mondjuk azt gondoltam, hogy a Len, hogy a Leningrader srt,helyet most a Petersburger strassét kell keresni, és azzal is tisztában voltam, hogy melyek voltak azok az utcák, akiket kommunistákról neveztek el, azokat most nem keresni.

Mondja drágám, hogy tankolni kellene, mondom, kersesk egy Tankstellét a térképen. De ez egy 30 éves térkép. Na és , egy benzinkutat nem lehet csak ugy odébb rakni, meg van az még, csak másképp hivják.

Megvolt.

Mimas 2010.05.05. 21:11:04

Vidéki jányok lévén ha a barátnőimmel Pestre jöttünk, mindig rám bízták magukat. Azóta is nőietlenül jól tájékozódom, csak egyszer tévedtem el, igaz, Isztambulban... Ha valaki már járt ott, érti, miért.
Ellenben ha vidékre megyünk és a férjem navigál... A válásig el tudunk jutni. A módszere a következő: "Ja, itt kellett volna jobbra fordulni." B+. Vagy. Hússzor rákérdeztem, mire kinyögi: balra. Satufék. Mögöttem káromkodás és ököl lengetés. Ezen a ponton már rendszerint üvöltve tartok előadást a helyes navigálásról. Mire visszaüvölt, hogy miért ordítok. Und so weiter. Úgyhogy inkább hátra ültetem a gyerek mellé, az anyósülésen meg a térkép hever.

farkasokkal tancolo 2010.05.06. 00:30:40

Jaj, jaj ez a rosszul tájékozódó nő én vagyok egy az egyben, vaktérképestül!!! (Érettségin Velencét simán az Északi középhegységbe tettem) :-)))

Aluljáró dolog is stimmel, felmegyek az egyik feljárón. körülnézek, á nem itt kellett volna, visszamegyek, megint egy másikon fel, áááá ez se jó stb... :-)))

De nagyon rohadékok vagytok, hogy így kigúnyoljátok szegény rosszul tájékozódó nőket, mert nem tudjátok mennyire szar érzés, hogy állandóan elveszve érzi magát az ember. Ha külföldön vagyunk a férjemmel, én kb 10 centire távolodom tőle maximum, mert félek, hogy soha többet nem találkozunk.

Ha idegen városban vagyunk, akkor a szállásról kilépve AZONNAL ÉS HATÁROZOTTAN pont az ellenkező irányba indulok, mint kéne. A jobb-bal kezemet kb. 40 éves koromra sikerült bekoordinálnom, de csak amiatt, mert a balon hordom a jeggyűrűt. (Lábbal még most se megy...)

Viszont van egy nagy előnyöm a féjemmel szemben: ha ő eltéved (néha megesik biza, ha éppen az országot járjuk autóval), akkor én meg merem kérdezni az arra járókat, míg ő addig kering, amíg ki nem fogy a benzin. :-)

váj mí 2010.05.06. 06:55:49

@El Topo (Sgt. Elias): Naugyehogy?
Különben meg, zööööld????

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.06. 08:42:23

@váj mí:

Hát egy ideje már zöld, bár én még emlékszem, mikor szürke volt.:)
Ezt az aluljárósat meg egyszerűen nem vágom. Aki már egyszer feljött rossz helyen, és látta, hogy nem ide akart jönni, hanem máshova, és LÁTTA IS, hogy hova. Akkor hogy téved el mégegyszer?

Alice_in_wonderland 2010.05.06. 09:27:41

Az aluljárókkal úgy van (cáfoljatok meg, lányok, ha mégse), hogy van egy kereszteződés, ahol át akarok menni, és mondjuk látom, hogy elvileg milyen irányban kéne kijönnöm az aluljáróból. Lemegyek, és abban az irányban nincs feljárat, csak tőle kicsit jobbra meg kicsit balra meg kicsit másfelé. Akkor döntök, hogy szerintem melyik, feljövök, nem jó. Körülnézek megint, látom a célt, újratervezés, vissza, de megint nincs pont abban az irányban kijárat. Ez egy legalább 5 feljáratú aluljáróban végtelen számú lehetőséget tartogat. Nem olyan vicces, mint amennyire képzelitek.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.06. 09:34:49

@Alice_in_wonderland:

Hát ez kurva vicces, mert azt feltételezi, hogy a föld alatt nem ugyanaz a geometria működik, mint a napvilágon.:)
Hát ami a felszínen tőlem nagyjából 11 óra irányban van, annak a föld alatt is ott kell lennie.

Ernoke 2010.05.06. 09:37:24

@Alice_in_wonderland: ez teljesen így van.

@Krisztinca: nekem azok az ábrakiegészítgetősök csak egy bizonyos pontig mennek, hiába próbáltam fejleszteni ezt évekig. 40 ponttal kevesebb az IQ-m egy ilyen teszttel, mint egy olyannal, ami a verbális és logikai képességeket méri. de amint mondtam, ez nekem is szemhiba miatt van, ami soha nem lesz jobb.

egyébként ahol csodálatosképp nem tudtam eltévedni (Bp-en kívül persze), az Santa Cruz de Tenerife volt. térkép és minden nélkül mászkáltam órákig egy kaotikus kialakítású városban, és valahogy mindig tudtam, hol vagyok. lehet a mediterránok alapból úgy építkeznek, h az a vizuálisan hátrányos helyzetűeknek jó legyen.:D

Ernoke 2010.05.06. 09:41:59

@El Topo (Sgt. Elias): ezt azért nem érted, mert te nagyon jól el vagy látva ebből a szempontból, mondjuk azért ennyire gáz én sem vagyok, többnyire másodszor megtalálom a helyes utat. én azokat nem szoktam érteni, akik képtelenek megjegyezni a környezetükben lévő emberek születés- és névnapjait, ill. azokat, akik nem veszik észre kapásból, ha a boltban átbasszák őket a visszajáróval, pedig ott a blokk a kezükben. aztán megtanultam, h nem mindenki tud fejben tizenvalahány tételt kapásból összeadni, bármennyire furcsa is ez nekem.:D

_nem vagyunk egyformák_, és akkor egyben indulok is az arany farmermellény 2009-en.:D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.06. 09:53:41

@Ernoke:

Komolyan mondom, ha ilyen lennék, beruháznék egy laptájolóra. Talán manapság ezer forintba is kerülhet már egy jobb fajta. Lapos, kicsi, néhány gramm lehet a súlya. Viszont be lehet vele mérni a megfelelő kijáratot.:D

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2010.05.06. 09:59:35

@farkasokkal tancolo: Igen, mi legalább belátjuk, ha eltévedünk (_amikor_ eltévedünk), és segítséget kérünk. A férfiak ezzel szemben: "ne kérdezzél meg senkit, meglesz az!" Ez is bizonyára a mamutleölésre vezethető vissza.

váj mí 2010.05.06. 10:32:11

@El Topo (Sgt. Elias):
Baszod, piszkosszürkének néztem.
Az aluljáró meg tökéletesen érthető .. pláne az Árpád-hídi útvesztő, pláne, ha nem naponta jár arra az ember. Mit nem ércc, he? ;)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.06. 10:35:34

@váj mí:

Pedig most éppen vadi új, élénkzöld színe van.
Az Árpád híd aluljárója pedig két párhuzamos téglalap, két helyen összekötve. Semmi útvesztő.

váj mí 2010.05.06. 10:40:28

@El Topo (Sgt. Elias):
Hümm.. rég nem jártam arra ... ezekszerint.
Háááát biztos ... de én mindig eggyel arrébb lyukkal bukkanok elő a 32-eshez, mint kellene... igaz, csak pár 10 méter, azt már a felszínen is abszolválom, de hogy pont a megállónál másszak elő a föld alól, az csak kivételes szerencse. Pedig lemenni, ott megyek le ... hümm.. érdekes.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.06. 10:43:52

@váj mí:

Előtte is zöld volt. Valamikor a nyolcvanas évek elején volt szürke utoljára.
Te is vegyél tájolót!:)

váj mí 2010.05.06. 10:50:20

@El Topo (Sgt. Elias): Hát arra nem emlékszem, csak én felújítás előtt is piszkosszürkének láttam .. na mindegy.
Hmm.. és miből gondolod, hogy tudom, merre van 11 óra?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.06. 10:52:59

@váj mí:

Áááááááááááááááááááááááááááááá!

nyílméregbéka 2010.05.06. 11:04:04

Nem ennyire markánsan, de kb. hasonló vagyok én is! :-)
Vaktérképekkel jól boldogultam (= vizuális memória király), meg valamiféle ösztön van bennem, hogy "kb. arrafelé van a Duna, akkor most erre kellene menni" - és többnyire beválik.
De a középiskola első napján a Blaha Lujza téri aluljáró minden egyes lyukán feljöttem, mint egy érdeklődő vakond, mert a júniusi beiratkozás óta teljesen elfelejtettem, hogy melyik irányba esik a suli.

nyílméregbéka 2010.05.06. 11:07:24

Stresszhelyzettől is romolhat a tájékozódás. Mikor Erdélyből jöttünk hazafelé éjszaka, testvérem vezetett, és mindenáron egy benzinkútnál akarta átlépni a magyar határt.
Hát pont úgy nézett ki, mint a határállomás! És állt előtte két ember láthatósági mellényben! (valami útkaparók voltak).
Pedig a tesóm nem is nő.

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2010.05.06. 11:09:02

@afromagyar: :D Ez azért nagyban módosítja a mondat értelmét :))

nyílméregbéka 2010.05.06. 11:39:47

@Krisztinca: én sem látok az egyik szememre!! De eddig nem gondoltam rá, hogy ez befolyásolja a táj. képességet! Na, ezentúl van mivel indokolnom a nagypofájúaknak! :-)

Trükk: mikor idegen helyre kell mennem, előtte felderítést végzek. Így nem tévedtem el Zuglóban a diplomamunka-konzulensemhez, illetve Pesterzsébeten egy haver esküvőjéhez menet! :-)
Faterom sem ász tájékozódó. Egyszer órákon át keringtünk Székesfehérvár körül, mert Balatonra mentünk, de megálltunk ebédelni, majd utána a rossz irányba indultunk. Ezek után minden irányt kipróbáltunk, de csak nem jött össze!! Végül ÉN (értitek :-) navigáltam, térképpel a kezemben, amelyet forgattam, mert ugye az út is eltérő szögekben hajlik.
Estére odaértünk.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.06. 12:15:11

@nyílméregbéka:
A térkép forgatása egyáltalán nem ciki. Szakszerűen úgy mondjuk, hogy betájoljuk a térképet.

flea 2010.05.06. 12:23:52

@farkasokkal tancolo: @HRita: ez stimmt, én is ritkán tévedek el, de akkor utálok bárkit megkérdezni. Ráadásul ha mégis rászánom magam, az ötödiknek sincs fogalma se, bezzeg ha a feleségem kérdez, neki rögtön az első megmondja a tutit. :)

Ernoke 2010.05.06. 12:57:03

@nyílméregbéka: én tavaly nyáron 2 pasival mentem egy olyan helyre, ami a lakhelyemtől kb. 20 perc autóval. a nehezítés az volt, h egy jelöletlen földútra kellett lefordulni egy sorompónál állítólag (ők előtte már voltak ott, én meg nem). éjfél előtt indultunk. aztán azt vettem észre, h már fél órája megyünk tök sötétben egy olyan autóúton, ahol senki rajtunk kívül, jeleztem is, h ez így nem lesz jó, hiába. a "Tatabánya: 12 km" táblánál fogták csak fel, h vissza kéne fordulni.:D hajnali 3-ra oda is értünk...

csokidrazsé 2010.05.06. 14:27:32

Mint azt már egyszer levezettük, én inkább a hideghegyi altípus vagyok, és fura mód annak ellenére jól tájékozódok, hogy nekem is mínusz sokas az egyik szemem, a térképet fejben beforgatom, és jól. Viszont a bal és jobb szerintem urnáig sem fog menni, bár tudom, melyik irányba kell menni, csak nem tudom, hogy hívják. Szerencsére életem párja is ugyanez, úgyhogy simán jófelé kanyarodik, még ha rosszul is mondom az irányt, mert pont azt érti, amit kell :P

A tájoló hasznos dolog, csak érteni is kell hozzá, imádom a hegyi kiránduló népeket, amikor lelkesen indulnak: mi baj lehet, van tájolónk! Aztán simán hasznosabb lett volna egy GPS, mert abba be lehet állítani Home POIt.

@El Topo (Sgt. Elias): láttam, lecsúsztál az Arany Farmermellényről, legközelebb nagyobb kampányt szervezz :)

Alice_in_wonderland 2010.05.06. 15:52:21

@El Topo (Sgt. Elias):
a felszínen sík terep van, ellátok oda, ahova el kéne jutnom, lent viszont csak arra tudok menni, amerre megy az alagút és a lépcső. És ha nekem jobbra kell mennem, az alagút viszont először balra ágazik, aztán vissza jobbra, azt már nem tudom értelmezni. De ez nem olyan misztikus dolog ám, csak aki nem így gondolkodik, annak fura. Azért örömmel látom, hogy sok ilyen fogyatékossággal élő van mint én :D

vincere 2010.05.06. 16:34:56

@Alice_in_wonderland: pont ilyen volt a Kálvin téri aluljáró!!

@El Topo (Sgt. Elias):
jó, lehet, h. ma már más, évek óta nem jártam ott, mert inkább másfelé igyekeztem menni, ha csak tehettem.
lehet, h. azóta felújították és már másmilyen, de már nem is élek a városban, úgyhogy nem tudom.

vincere 2010.05.06. 16:43:15

@Alice_in_wonderland: rám mindig számíthaszt :)

érdekes, mennyien mondjátok, h. nem láttok az egyik szemetekre. a bal szemem nekem is hivatalosan félvak volt (szemüveggel is max. 50%-ra lehetett csak korrigálni a látásélességet!) a szemműtét előtt. ilyen szemet műtét se tud tökéletesen korrigálni, de azért nyilván most sokkal jobb a helyzet.

viszont azt megmondhatnátok, hogyan lehet fejleszteni az IQ-tesztes feladatmegoldó képességet? most vezették be az EU-versenyvizsgákon ezt is, abstract reasoning néven, és csúfos kudarcot vallottam a teszten, én, aki matek szakon kezdtem az egyetemet. szóval szeretném megtanulni ennek a technikáját.

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2010.05.06. 16:53:05

@Alice_in_wonderland: Ugyan, ez nem fogyatékosság, hanem adottság, csak okosan kell (ki)használni. A férfiaknak igazából nagyon _imponál_, hogy ilyen esetekben az ő _erős vállaikra_ támaszkodunk (féltés, óvás, védelmezés érzése). Ilyenkor még a picsogást is szívesebben elviselik (nem).

2010.05.06. 17:43:23

@vincere: én sem látok a bal szememre, nincs is rendes tér látásom, elvileg nagyon rosszul kellene tájékozódnom, ezzel szemben ez a képességem sokkal jobb mint egy átlag férfié. Kitűnően olvasok térképről, és évek mulva is emlékszem, hogy ha egyszer arra jártam.

Ennek szerintem az lehet az oka, hogy mivel messzire nem látok jól, ezért mindig közelre főkuszálok, igy viszont észre veszek és megjegyzek minden olyan apróságot amit egy olyan, aki a tájat bámulja nem vesz észre.

Nekem támpont egy fa, egy házfal, egy kirakat, egy furcsa felirat, mert ugye én mindig azt látom ami az orrom előtt van.

De e mellett lehet valami belső iránytű is, mert valahogy mindig megtalálok mindent, és emlékszem az útvonalra, olyan a fejem mint egy Tom-Tom.

Sajnos a jó képességeim ezzel aztán ki is merültek :(

2010.05.06. 18:29:53

Rossszul tájékozódóaknak a következőket tanácsolom:

helybelitől nem érdeklődjél, mert az azt fogja mondani, hogy: arra fele van az, arra jártunk kendert átatni. És az mikor volt néne? Hát még lánykoromban. Nekik támpont a sánta Pistáék után a harmadik ház.

Pontosan jegyezd meg a címet, és legyen nálad elég pénz taxira.

Én egyszer a Deák téren fogtam egy taxit, mert nem találtam a Sütő utca 2.

Elvittek, még akkor be lehetett hajtani:)

Szalacsi_Dezső 2010.05.06. 18:39:19

Ez de jó poszt volt esmént.
Feleségem úgy el tud tévedni,hogy bemegy egy boltba és amikor kijön, akkor az ellenkező irányba indul el, mert nem emléxik, hogy mi merre van. Persze engem mindig megtalál, ebben persze segítségére van a modern technika, úgymint mobil (hja így könnyű)
és olyankor én mindig kimentem, mert hát olyan bablevest senki nem tud főzni mint ő, ezért megéri. Meg a gyerekek is ragaszkodnak hozzá, valamilyen érthetetlen okból. :-))

Férfiként viszont, én csak térképpel vagyok hajlandó eltévedni. Ha nem használom érdekes módon minden megvan, ha előveszem eltűnnek a dolgok.

Jege 2010.05.06. 19:37:55

@vincere: Ez azért különös, mert én meg pont a jobb szememre látok rosszabbul. Ballal kiszúrom a légy pöcsét húsz mérföldről, esti szürkületben. Jobbal csak tizennyolcról.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.06. 19:44:24

@Frengi:
A helybeliek útbaigazításai a régi főnökömre emlékeztetnek.
-Menj ki Budaörsre, ott dolgoznak a fiúk, hozd be őket!
-Jó, Budaörs, uca, házszám?
-Azt nem tudom, de a második lámpa után kétszer balra kell fordulni, vagy lehet hogy a harmadik. Utána addig mész, míg látsz egy piros konténert, ott vagy jobbra, vagy balra, de lényeg, hogy a sarkon egy rendőr veri a gyerekét, na és azután három, vagy négy házzal.

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2010.05.06. 19:58:13

@Szalacsi_Dezső: A nők kiváló érzékkel tapintanak rá, hogy mivel lehet a férfiakat megfogni. Bableves vagy _babydoll_, elbűvölő személyiség, esetleg pszichopatizmus. _Egyre megy_.

@Jege: Azért ezt nem ártana kivizsgáltatni. Orvosnál járt már?

Szalacsi_Dezső 2010.05.06. 19:59:09

@El Topo (Sgt. Elias): és meglettek, vagy azóta már a rendőr gyereke is felnőtt? :-)

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2010.05.06. 20:01:30

@El Topo (Sgt. Elias): Erdélyben kértünk útba igazítást egy székely embertől, mert valami forrást kerestünk. Hol van?
- Fentebbecske.
- Jó, de pontosan merre?
- Megtalálják, no.

nyílméregbéka 2010.05.06. 20:02:19

@Frengi: hát, én is a működő szememmel közelre jól látok, de viszont szórakozott IS vagyok és hiába látom a támpontokat, nem veszem észre őket :-)
@El Topo (Sgt. Elias): "Az Árpád híd aluljárója pedig két párhuzamos téglalap, két helyen összekötve. Semmi útvesztő."
De igenis hogy útvesztő!! Órákon át bolyongtam ott 15 évesen, amikor Óbudára akartam menni nagyanyámhoz, és a kék metróról át kellett VOLNA szállni az 1-es villamosra.
Viszont minden feljárat teljesen egyforma volt, és a villamosmegálló is teljesen egyforma volt mindkét irányba. Kb. 5-6 alkalommal mentem át egyik oldalról a másikra, a fejemet vakargatva. (Ma már tudom, hogy vannak kiírások is, de akkor még valamiért nem voltam ezzel tisztában :-)

nyílméregbéka 2010.05.06. 20:07:33

@HRita: Ó, igen! :-) És az ember tényleg megtalálja!

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.06. 20:50:54

@Szalacsi_Dezső:

Naná. A konténer meg építési konténer volt és évekkel előbb látta.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.06. 20:52:10

@nyílméregbéka:

És az nem tűnt fel, hogy a villamos csak egyik irányban megy fel a hídra?

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2010.05.07. 06:53:30

@El Topo (Sgt. Elias): Jajjjmá, ülj le, egyes! Abból a szögből nem látszik, merre van a híd! Jóval hosszabb a felhajtója. Aki nem ilyen, az nem érti ezt, milyen érzés. Én minden aluljáróban egyszer tévedtem el, aztán mindig találtam egy támpontot és azt mantráztam. Pl dolgozni jártam Újpest központból még kifelé, jöttem ki a metróból, és mantráztam, hogy újságárus jobboldal. És közben úgy néztem a mandróra, hogy be ne zárd azt a k..va bodegádat még 2 évig, mert megtalállak!!! :-)))

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2010.05.07. 07:00:08

@Ernoke: @nyílméregbéka: az IQ tesztes ábrák és a térképfelismerés (merre az arra) is ugyanúgy működik az ilyen emberek számára, a kulcsszó a FORGATÁS. Fogod az ábrát, elfordítod, és úgy próbálod meg kitalálni, melyik következik. A térképet is fogod, Kispista utcán vagyunk, a Nagyjóska utca sarkán, beforgatod a térképet ugyanúgy, mint ahogy a szemed előtt van, és eltalálsz akárhová. Ez nálam a túlkompenzáció mibenléte. De tényleg igaz, hogy az egész borul azzal, ha lemész egy lépcsőn az aluljáróba, és mondjuk meg kell kerülni pár embert a tömegben, máris úgy érzem, hogy elvesztettem a fonalat. De én már megszoktam ezt, nem esem pánikba, módszeresen kell keresni a kijáratot - kizárni azt ami tuti nem, és max 2x felmenni... Harmadjára megtaláltam. És mindig azt csináltam, hogy valamiről megjegyeztem a dolgot. Pl Kálvin-téri aluljáró, Rafi bankba menet: egy volt pasim mesélte, hogy van ott egy "műalkotás", amit a helyiek "Budapest p.nájának" hívnak, hát ezt nem lehet elfelejteni... (megjegyeztem, hogy a p.nától balra kell felmenni a Rafihoz) :-)

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2010.05.07. 07:05:12

Ja igen, jobb és bal: szomorú, de én is csak arról tudom, hogy baloldal az, amelyik szememmel nem látok. Hát ez van. Minden rosszban meg kell találni a hasznosat.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.07. 09:02:27

@Krisztinca:

Jó, mondjuk fogadjuk el, hogy nem látszik merre van a híd. mondjuk gyanítható, hogy amere emelkedik az út. De az azért látható, hogy a másik irányba biztosan nincs, mert ott ellátni egészen a Kacsóh Pongrácig.

2010.05.07. 11:02:09

Ha nagyon fontos, hogy ne kavarjak el, akkor bejárom az útvonalat.
Egyszer Hamburgból nagyon korán indult a gépem, és meg akartam spórolni a taxit.
Előtte kimentem csomag nélkül Ubahnnal, mert busz+2x kellett átszállni Ubáhn, és a 3. sem volt világos hogy átszállás-e vagy mi akar lenni. Na ott az első 2 kocsi ment a reptérre, a többi tovább. Igy csomaggal már nem kellett keresgélni hogy melyik vágány, melyik feljáró, hol van a lift, meg ilyenek, eleve a 2. kocsiba szálltam, mert persze a hangos már csak ott mondta be.

Jó órabér volt, mert igy csak 1 jegy 2.70 : 40€ taxi költség Tehát meg érte.

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2010.05.07. 11:15:12

@Krisztinca: "És közben úgy néztem a mandróra, hogy be ne zárd azt a k..va bodegádat még 2 évig, mert megtalállak!!! :-)))"
Ezt most elképzeltem, és nem kicsit nagyon tetszett a szituáció :D Krisztinca ilyen elborult fejjel nap mint nap. Hja, a túlélési ösztön sok mindent felülír :))

@El Topo (Sgt. Elias): Az, hogy merre emelkedik az út, annyira nem nagy segítség. Nekem múltkor az utolsó pillanatban _szóltak_, hogy mivel a Városmajor felé tartunk, ne a fölfelé közlekedő fogaskerekűre ugorjak fel. Azt hiszem, az _illető_ egy kissé megütközött a dolgon. Persze, mert férfi.

flea 2010.05.07. 12:27:08

@Krisztinca: "...mert megtalállak!!!"

Aha, nyilván... ;D
(nem lehetett kihagyni)

nyílméregbéka 2010.05.07. 13:32:49

@El Topo (Sgt. Elias): Az Árpád-híd metró/villamosmegállóból még nem látszik maga a híd. Közte még van egy megálló, asszem a Népfürdő ucca, vagy mi.
Gondolod vazze, ha láttam volna egy nagy fehér hidat, alatta egy nagy barnás vízzel, akkor nem jövök rá, hogy az az Árpád-híd meg a Duna?! :-DD

nyílméregbéka 2010.05.07. 13:36:44

@Krisztinca: én meg onnan tudom a balt, hogy azzal a kezemmel írok.
De volt olyan, hogy jobbra mutattam, arra is gondoltam, de balt mondtam, mert azzal a kezemmel mutattam.
És a jellegzetes újságosok, pékségek nekem is fontos tereptárgyak. Néha habozok kissé, mikor nem a nagy világos RELAY feliratot látom, hanem egy alumínium redőnyt, mert az újságos bezárt, vagy elment ebédelni. Hát így honnan tudjam, hogy ő az újságos, és ott kell balra fordulni?! ?:-)

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2010.05.07. 19:43:33

@nyílméregbéka: ebédidőben dolgozunk vagy ebédelünk, nem aluljárunk :DD

totyizselé 2010.05.08. 12:50:19

Én a plázákban és a hasonló soppingcenterekben teljesen elvesztem a tájékozódóképességemet,akkor is,ha egy tökegyenes folyosó két oldalán sorakoznak az üzletek.Elég egybe bemenni,mikor kijövök,már kurvára nem tudom,honnan jöttünk be.Nem is szoktam egyedül ilyen helyekre járni:)
Ellenpélda:pár éve nyáron bejártam a Pilist töviről hegyire,turistatérképpel.Egyszer sem tévedtem el,pedig a jelzések olyanok,mint a népmesék:hol vannak,hol nem vannak:)

sorica123 (törölt) 2010.05.08. 15:27:07

@aribeth: hasonló eset: gyereknek én is tojtam az egészbe, aztán rájöttem, hogy az azért nem jó, mert egyedül viszont nem fogom a kisujjamból kiszlopálni Pesten, hogy merre kell menni. Úgyhogy egyszer csak elkezdtem tájékozódni:) és láss csodát: működik!

Mitya Ivanov 2010.05.10. 11:18:59

király poszt
a földrajzot heti 3 órában kellene tanítani, és akkor kevesebb ilyen nő és férfi lenne.

2010.05.11. 11:30:13

Amikor új helyre költözök kirakom a megye térképet valami jó látható helyre a lakásban, és ha új helység nevet hallok, akkor rögtön megnézem, hogy hol van, mert a helybéliek állandóan a környező falunevekkel dobálóznak, amiről fogalmam nincs hogy merre van.

Persze van úgy, hogy úgy tűnik, ez a városrész mintha egy másik városban is lett volna, mert olyan ismerősnek hangzik a neve.

Ja, hogy ez nem egy másik város! Én vagyok megint ugyan abban a városban, mint régen.

Vásárolni úgy szoktam, hogy lehetőleg mindig azonos áruházba járok, ez többnyire a cunda, vagy a Galéria kaufhof, ott általában mindig minden ugyan ott van. Azt is tudom, hogy melyek azok amiket kerülni kell, nem megyek be a Pinkibe, vagy az Orsayba, de a Müllerbe sem.
Saturn meg Meidamark is mindenütt van szerte Európában. Ezzel a módszerrel elkerülhető, hogy egyetlen zokniért be kelljen járnom 3 emeletet, viszont azt a cipőt amit Hamburgban nem vettem meg, még Paderbornban vagy Kasselben még megtalálom.
A kisebb boltok pl. Ecco az is mindenütt a belvárosban meg van, nem kell megkerülni a várost.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.05.14. 16:55:34

Jó poszt, pláne hogy a kedvesemre is passzol. A lakóhelye szűkebb környezetén kívül legfeljebb csak egy-két olyan helyet ismer nagy vonalakban, amelyekhez hosszabb ideig kötődött (rokonok, felsőoktatás), illetve egy-két alapvető belvárosi vonatkozási pontot. Amúgy igen gyakran folyamodik telefonos segítséghez, azaz felhív engem...

...de van rosszabb helyzet is, amikor makacsul bízik önmagában, és juszt se követi a rábízott tanácsot. Emiatt gyakran száll rossz közlekedési eszközre, illetve száll le róla rossz helyen, aztán utána nem érti, hogy én miért nem vagyok ott... pedig előtte kétszer is a szájába rágtam, hogy hol szálljon le...

suo tempore 2010.05.22. 11:57:40

tematikus blog halála: elfogy a téma

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2010.05.22. 14:06:42

@suo tempore: Nem a téma fogyott el, az még van bőven. Időm nincs megírni, és egyedül nem is győzöm. Ha vége a tanévnek, gyakrabban fogok jelentkezni.

suo tempore 2010.05.22. 20:46:54

sirály, annyi jó blogot láttam már kipurcanni, nem is mertem remélni :)

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2010.05.27. 14:09:58

A feleségem a "de én csakazértis jó tájékozódó" típus, természetesen nem az. Metróaluljáró, boltból rossz irányba indulás, mind-mind megvolt. Egy vaktérképet még nem mertem a kezébe adni.

A férfiaknak könnyű, legtöbbjükben (bennem is) van egy beépített iránytű. Nem nagyon emlékszem olyan szituációra, amikor ne tudtam volna, hogy merre van észak.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2010.05.27. 14:10:57

...bennem ma ehelyett egy _fogalmazásgátló_ van, úgy tűnik :(

lárvalányhaj 2010.05.30. 23:53:34

A nők általában is kevésbé ügyesen tájékozódnak, mint a férfiak, de akinek ilyen fokú tájékozódási zavara van, mint amit fönt leírtak, annál általában valami más probléma van a háttérben. Például diszlexia, diszkalkulia kísérő tünete lehet.

Idő beosztása mennyire megy? Jobb és bal kéz megkülönböztetése?

Ja és az a pasi, aki attól érzi magát férfinak, hogy a csaját mindenhova kísérgetnie kell, rendkívül szánalmas lehet.

Celtic 2010.06.01. 11:49:55

No, hat Rita is betardult?

Celtic 2010.06.01. 13:27:47

@GAbica: Kar, kar, de meg feleledhet. Sot, valoszinuleg fel fog. Most remelem, hoyg csak azert, mert sokkal jobb szorakozast talalt.

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2010.06.01. 15:39:21

@GAbica: @Celtic: A blog nem halt meg, csak épp hibernált állapotban van, de a tanév végével - körülbelül még 2-3 hét - újra feléled, ezt megígérhetem. Nekem is hiányzik a blogolás, de mostanában annyi minden változott körülöttem, hogy követni sem tudom. Javarészt pozitív irányba szerencsére :)
Ugyanakkor viszont nem egyszerű a helyzet az iskolában, ahol tanítok, nagyon nem egyszerű esetekkel. Az energiáimat ők veszik el nagyjából 85%-ban. A maradék 15%-ot arra fordítom, hogy töltődjek, másként tényleg behalna a blog a szerző elhalálozásának okán. Türelmeteket kérem, és köszönöm mindenkinek, aki a régóta nem frissülő oldalra így is nap mint nap visszanéz. Vagytok pár százan.

Celtic 2010.06.01. 16:47:10

@HRita: Nagyon koszonom a tajekoztatast, nem surgetni akarlak, csak hianyzol :) De ha az erre fordithato idod jo dolgokra forditod, akkor orulok :)

Szalacsi_Dezső 2010.06.02. 10:41:46

@HRita: mos már tényleg sír a szájuk a buktatástól való félelmükben a büdös kölköknek, meg az őseiknek? :-D

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2010.06.02. 14:45:47

@Celtic: Köszönöm :))

@Szalacsi_Dezső: Mindenesetre vannak _érdekes_ reakciók a bukás hírének hallatán :)

GAbica 2010.06.03. 08:07:05

@HRita: Ezt mély örömmel hallom. :)
Amúgy persze hogy én is minden nap visszanézek, várom a csodát. :D

malkavitamin ventrueknak 2010.06.03. 09:01:33

Én is kicsit ilyen vagyok:D mostani csúcs az volt, amikor a posztban árnyalt hölgy adott nekem leírást arról, merre kell mennem. A város másik felében lyukadtam ki, mint ahova kellett volna mennem:D

Ami érdekes, hogy a férfiak között is vannak ilyesmik. Három éve, amikor először mentünk Pécsre konferenciára, és befértem a kocsival menők közé, az egyik, egyébként történeti földrajzot is tanító ifjú tanárom navigálta volna azt a srácot, aki vezetett. Nos, a tanár azzal kezdte, hogy hátrahajtott fejjel, horkolva elaludt, majd amikor felébredt, rossz irányba igazította be a sofőrt. Mi meg hátulról hiába bizonygattuk, hogy nem arra van, hiszen láttuk a táblát... jóóól eltévedtünk, aztán végre belátta, hogy tényleg arra kell menni, akkor visszafordultunk. Aztán rossz irányban navigálta be a kocsit a városba, minek következtében a fenti, minimum százhúszas tempóval is ötórásra nyúlott útra még egy órát ráhúztunk, mire megtaláltuk az egyetem épületét (amennyi tábla van Pécsen, ehhez már tehetség kell), csak a díszvacsora végére értünk oda.... De ő tudja a földrajzot:D meg tájékozódni:'D
Szóval vannak tehetséges férfiak is:D

farkasokkal tancolo 2010.06.11. 15:18:04

Bocsi hogy off leszek, de kihalt ez a blog vagy meghalt?
Új poszt már sosenem??? :-(((

flea 2010.06.11. 15:53:30

(blogmotor kabbe)

flea 2010.06.11. 15:54:29

@farkasokkal tancolo: ha nincs topic, akkor off topic sincs :)
amúgy meg itt mondja fölötted Rita a frankót, e: @HRita:

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2010.06.16. 12:11:47

Holnap nem menekültök, mert reggel jön egy újabb poszt :) a _naon nőcis_ nő és a strandolás :))

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.07.22. 19:49:57

Én Pesten csak néhány útvonalat ismerek (persze nem vagyok pesti), viszont furcsa módon idegen városokban, főleg, ha van metró és/vagy történelmi óváros, nem tévedek el. Rómában én szóltam az idegenvezetőnek, hogy nem jó irányba tartó metróra terelt fel minket, mert egy nap alatt bevágtam az állomásokat, hogy minek, azt nem tudom.

kicsilány82 2011.10.23. 16:35:33

Jááájjj ez én vagyok!!! xD Sípolok a röhögéstől ez valami hihetetlen... na jó, egyvalami nem egyezik: én CSAK városban tévedek el (mert ott minden utca meg ház egyforma), erdőben viszont soha (mivel a fák nem egyformák)! De pl Párommal ez a dolog ugyanígy zajlik, mint ahogy le van írva! Zseniális! :D
süti beállítások módosítása