HTML

Görbe sminktükör

Kísérlet a női nem megítélésének árnyalására, azaz nagy szarban vagyunk, de mentem, ami menthető, ennél rosszabb már úgyse lehet.

Nőtípusok, játszmák, taktikázások, picsulások-picsogások túlzó, de ismerős formában.

Az ötleteket, kritikákat vagy akár teljes posztokat a gorbe.sminktukor kukac gmail.com-ra várom kíváncsi szeretettel :)

Az itt megjelenő minden tartalom Creative Commons: Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! licenc alatt áll.

Gondolatbokrétáitok

Címkék

agytröszt diznicsaj (1) alkohol (1) anya (2) ápolónő (1) autóvezetés (2) a lelki szemetesláda (1) a nők és az alkohol (1) a test angyala (1) babaproject (1) baba mama (1) bandababa (1) barátnők (4) bevásárlás a férfival (1) bikiniszezon (1) bkv (1) bőbeszédű (1) búcsúzás (1) bulvár (1) bútoráruházban (1) crocs (1) csajbuli (1) csajszis dumcsik (1) család (1) családi program (1) csúnya lány (1) díszfeleség (1) domina (1) egészségügy (1) első randi (1) esküvő (1) evés (1) facebook (1) farsang (1) felhívás (1) feminista (1) feminizmus (1) focimeccs (2) fogamzásgátló tabletta (1) fogyókúra (1) főnök (1) fotók (1) frusztráció generátor (1) gyerektervezés (1) gyermekkönyv (1) halloween (1) házasság (2) házibuli (1) hellókarácsony (1) hello kitty (1) hétköznapok dívája (1) hideghegyi sportőrült (1) hipochonder öregasszony (1) hivatalnoknő (1) húsvét (1) jogsi (1) jó fej csaj (1) karácsony (4) kibeszélés (1) kikupálós lány (1) kismama (1) kisvárosi csaj (1) könyöklő néni (1) könyvajánló (1) környezettudatos nő (1) közveszélyes nők (1) kreatív hobby (2) kretén (1) kultúra (3) lakótelep (1) latinos műveltség (1) lecsekkolás (1) lecsúszott kamuvállalkozó (1) leggings (1) magyarázat (1) március 15. (1) meglepetés party (1) mlm (1) mosolytündér (1) mozi (1) műköröm (1) nem értem (1) néptáncos (1) női dráma (1) női önzetlenség (1) női önzőség (2) nők (28) növénykedvelő (1) nyilvános wc (1) olvasói poszt (13) olvasói statisztika (1) összetartozás demonstrálása (1) óvszer (1) panasz (1) parfüm (1) párkapcsolat (1) parti nagy lajos (1) pasizás (1) pocaklakó (1) politizálás (1) posztajánló (1) rámászás a férfira (1) slágerek (1) smink (1) sör (1) stlustanácsadó (1) strandolás (1) strassz (1) szépségápolás (1) szépségszalon (1) szerelem (6) szervezőzseni nő (1) szingli (1) szlengblog könyv (1) sznob pengeszáj (1) szobanövények (1) szülés (1) születésnap (1) szüzesség (1) tánc (1) társkeresés (1) telefonálás (2) terhesség megelőzés (1) természet leánya (1) teszvesz (1) tippek (2) tömegközlekedés (1) trendi (1) tudatlan tucatnő (1) tudományos fanatikus (1) tunika (1) udvarlás (1) új külső (1) utazás (1) útjavító munkás (1) ütős keresőkifejezések (1) valentin nap (1) vallás (1) vásárlás (1) vidéki csajtípusok (1) Címkefelhő

2009.10.23. 09:00 HRita

NŐTÍPUSOK: Könyöklős néni, a tömegközlekedés nevelő célzata

- Kezcsókom, miért tetszik a néninek ennyire tolakodni? Tessék szíves levenni a lábamról a gurulós szatyrot, mert egy kicsit zavar.
- Há’ hova tegyem? Nincs sehol hely! Ezek a nyavalyás fiatalok elfoglalják az egész villanyost. Hogy nem tudnak megülni a seggükön otthon! Mindig az öreget bántsák. Az már csak gané, egy szar, mi? Bezzeg mi még ugrottunk, ha az idősnek kellett átadni a helyet; kezünket-lábunkat törtük, hogy segítsünk neki. Régen más világ volt. A községi párttitkár elvtárs úr is olyan gálántos ember volt mindig…

A könyöklős néni büszke öntudata múltjából fakad. Harmincéves korától kezdve bejáratos volt a legfelsőbb körökbe: a községi párttitkár elvtárs úr takarítónője volt. Hányszor megdicsérte őt a munkájáért, gyakorta mondogatta: „Gyönyörű lett a lakás, Margitka! Hiába, nem szemétdombon épül a szocializmus!”

Ha rajta múlt volna, még most is épülne. Csakhát azok az idők már elmúltak. Megváltozott a világ, kifordult önmagából: ezek nem tisztelnek se pártvezért, se embert, de főleg őt nem, meg a kerekes szatyrát.

Minden reggel újult erővel indul harcba. Felveszi agyonhasznált, műszálas együttesét, melyet – hogy el ne kopjon – csak ritkán mos ki, viszont molyok ellen minden alkalommal alaposan benaftalinozza. Bágyadtan göndörödő dauerolt haját átfésüli, felhúzza kényelmes sportcipőjét. Kézbe veszi, majd 50°-ban megdönti státuszszimbólumát, az üres banyatankot, és elindul.
Időzítése mindig tökéletes: reggel 7.30-kor tuszkolja fel magát a tömött villamosra vagy buszra, napi elintéznivalóival pedig pontban 16 óra 20 perckor végez.
Az időpont nem véletlen: hétharminc előtt túl korán van még az induláshoz, és a Nap-keltét is nézni szokta (bár mostanában muszájból átszokott a Mokkára), hétharminc után meg túl késő, akkor már elindulni sem érdemes. Csak ne lennének olyan sokan mindig! Miért kell ezeknek pont akkor utazni, amikor neki is? Hát arra ott van az egész nap! Mindegy, majd kiharcolja magának a helyet, ahogy mindig is szokta. Már rutinja van ebben, gurulós cinkostársával együtt pedig verhetetlenek.

Bár a villamos még be se állt a megállóba, a néni már helyezkedik. Eltökélt-tántoríthatatlan arccal várja a jármű lefékezését, majd kitűnő érzékkel lefalcol az ajtó előtt, lehetetlenné téve a leszállást. Miután jobbra-balra szlalomozva elhagyják a leszálló utasok a járművet, a néni az idősek bölcs nyugalmával és megfontoltságával felvonul a villamosra. Nincs hely. A könyöklő néni tolakszik és furakodik, majd egy szimpatikus – foglalt – ülőhely előtt tüntetőleg megáll. Előkapja diplomatikus konfliktusmegoldó stratégiáját, és használja:

- Át kéne adni a helyet.
- Hogy?
- Nem „hogy”, hanem „tessék”, és adja át a helyét, mer’ fáj a lábam, fiatalember.
- Ööö, tessék.
- Ez magától is eszébe juthatott volna. Az anyja nem nevelte?

Leroskad az ülésre, a banyatankkal elbarikádozza magát, és népnevelő szózatával a mellette ülőt szórakoztatja:

- (Fejét rázza, megviselt dauerhullámai ugrálnak.) Ezeket nem nevelik! Nem elég, hogy bámulnak ki az ablakon, mintha ott se lennék, én, akinek illik átadni a helyet, mer’ fáj a lábam (emeli a hangerőt), a tetejében még szemtelenek is, hogy enné ki a májukat a varjú! Régen minden másabb volt. A párttitkár elvtárs, akinél évtizedekig dolgoztam, na, az már igen! Ő egy igazi nagy ember volt. Megtanította a suhancoknak a kutyafittyet. De volt is ám tisztelet meg becsület!

Aztán folytatja az évek alatt berögzült monológot, nem foglalkozik se a lesajnáló pillantásokkal, se a dühös tekintetekkel. Neki igaza van, a többiek meg úgyis a pokolra jutnak, már ha van másvilág, amiben nem igazán hisz, de ki tudja. A biztonság kedvéért azért nem zárja le a kérdést egy kategorikus nemmel, mert hátha ez még egyszer jól fog neki jönni. Odaát - odafönt. Vagy odalent.

A létfilozófiai kérdésekben elmerülve majdnem elszalasztja a leszállást, de még időben észbe kap, és ismét egy utastársa segítségét kéri:

- Jelezni kéne, hát nem látja, hogy nem férek oda?!

Utat tör, és az ajtóhoz húzódik, biztosítva mindenkori első helyét a leszállásnál. A villamos megáll, a könyöklő néni elindul. A kerekes szatyor megháromszorozza a leszállási idejét, de ez az idős hölgyet nem zavarja - fölösleges sietnie - így általában nem is engedi, hogy lesegítsék a mobilszatyorral együtt. Mire a többiek sorra kerülnek, az indításjelző elkezd berregni, így a leszállást tervező utasok lóhalálában kénytelenek elhagyni a villamost.
A megálló közepén a néni ráérősen megnézi, hogy megvan-e még a briftasnija, mert ezektől bármi kitelik. Aztán szépen komótosan, még mindig a járda közepén haladva dolga után néz.

Tizenhat óra húsz perckor ugyanez megismétlődik, csak a másik irányban. A könyöklő néni nevelő célzattal még neki is tolja egy-két rosszarcú fiatalnak a görgőskosarat, akik a fárasztó meló után ezt észre se veszik. A néni nem örül, de legközelebb biztosan több szerencsével jár; maradt még elég megleckéztetendő anyaszomorító.
Helyet azért így is szorít magának, sőt, még a szatyrot is úgy pozicionálja, hogy bárki át tudjon esni rajta.

Otthon kipakol: a három darab sárgarépát és a csokor újhagymát a zöldséges kosárba teszi, a gurulószatyrot pedig riadókészültségbe helyezi. Jó is, ha kéznél van – holnap reggel 7.30-kor újra elindul érdekérvényesíteni.

62 komment

Címkék: bkv utazás könyöklő néni


A bejegyzés trackback címe:

https://gorbe-sminktukor.blog.hu/api/trackback/id/tr571468703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klárensz 2009.10.23. 10:22:34

Ismerek két ilyen nénit, azok tökéletesen pontosan így szoktak viselkedni. Mindig együtt buszoznak és beszélgetésük állandó témája a fiatalok ócsárlása:

"Ezek a mai gyerekek legfeljebb 10 éves korig aranyosak, utána már csak követelőznek, mindig a legdrágább dolgokat akarják megkapni. Az unokám is nem átallott pléjsztésönt kérni a szüleitől karácsonyra. Hát kérdezem én tőled milyen felnőtt lesz az ilyen gyerekből?"

Ez a monológ szó szerint így hangzott el egyikük szájából.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.23. 10:49:27

Na most ezek a banyák többnyire a CSARNOKBA mennek. A Tolbuhin körútra. A zebrán akkor mennek át amikor odaérnek, függetlenül attól, hogy mit mutat a lámpa. Csak pirosnál nem sétálnak, hanem futnak a picsafiakkerrel.

LyukasBogrács 2009.10.23. 10:50:50

"Hát kérdezem én tőled milyen felnőtt lesz az ilyen gyerekből?"

Ilyen:

http://www.youtube.com/watch?v=-JvtlB_NzI8@Klárensz:

Klárensz 2009.10.23. 11:00:34

@LyukasBogrács: Na ez már egy nagyon durva véglet, de minden gyereknél van olyan játék, amit nagyon szeretne, ez most a pléjsztésön, 25 évvel ezelőtt a C64, 40 évvel ezelőtt a Gazdálkodj okosan! volt ebben a szerepben.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.23. 11:15:18

"Mer csak növesztik a hajukat világba! Némelyikről azt sem tudom, fiú-e, vagy lány. Mer a lányok is csak nadrágba' járnak. Amelyik meg nem, az meg kopasz. Az én időmbe' ilyen nem volt! Haza is zavartak volna az iskolából, ha nadrágba állítottam volna be. Akkor tudtuk, mi a tisztesség. Mer akkor még becsülete volt az idősebbnek! Mink még gyalog mentönk Pestújhelyről a ziskolába. Minusz húsz fokba is!"

És így tovább másfél óra...

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.10.23. 11:41:06

@El Topo (Sgt. Elias): Tényleg, én még nem láttam olyan görgőszekeres nénit, aki figyelembe vette volna a lámpát :) elindul, aztán az autósok majdcsak megállnak :) Semmi kapkodás vagy idegeskedés, átslattyog, az autósok meg majdnem agyvérzést kapnak. A néninek mindebből semmi nem tűnik fel.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.23. 11:52:52

@HRita:

Figyelik a lámpát szerintem. Ha piros, akkor futnak a szekérrel és cikáznak.

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.10.23. 12:16:40

@LyukasBogrács: Megnéztem, de eléggé beállítottnak tűnt. Persze biztos vannak ilyenek is, de ez nagyon durva.
Én egyszer tényleg kiborultam karácsonykor, mikor valami menő ruhát kértem, és kaptam helyette egy nagyon durván szúrós és vastag gyapjú pulóvert valami szar mintával szürke-kék színben.
A kocsinak miatt nem borultam volna ki. Első dolgom lett volna eladni, aztán venni belőle egy hét nyelven beszélő biciklit, a fennmaradó összegből meg lakást :D
A biciklivel a pirosban cikázó néniket kerülgetném, mint a háborodás.

2009.10.23. 12:16:42

A bp-i tömegkölekedés a zsemmi ahhoz, amit a távolsági buszokra felszálláskor tudnak művelni időnként.
A könyöklős néni utána eljut a piaccsarnokba vagy az orvoshoz, esetleg gyógyszertárba, de ez már egy másik történet. :)

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.10.23. 12:22:28

@tff: Távolsági buszon összefutottam tyúkketrecben csirkéket szállító nénivel. Na, azzal a vegyi fegyverrel lett helye. Nem kevés.

paranoid T.R. marcipan 2009.10.23. 13:21:20

a nénik aranyosak és mosolyognak. ezt a létformát nyuggernek vagy nyannyernek hívják:)
a kedvencem tőlük: leül velem szemben a buszon, és erősen fixírozza a rövid szoknyám. aztán csak nem bírja ki, megszólal: mondja, magának nem fázik a pinája? mondtam neki, h nem csókolom, melegíttetem eleget. gyorsan odébb is cipelte a banyatankját:)

sz.dorika.. (törölt) 2009.10.23. 14:03:47

A dauerolt haj tényleg alapkövetelmény, de mellette ott himbálódzik az a kerek,vagy patkó formájú arany fülbevaló is, ami minden évszakban,minden alkalomra megfelelő és soha a büdös életben nem kerül ki a fülükből.
Dühös nénivel én idáig csak úgy találkoztam ,hogy felettem kapaszkodott és hangosan sóhajtozott, látványosan "rogyogatott" a lába.
Annyit még azért személyes tapasztalatból, hogy aki a legnagyobb szenvedő és felszállás után pedig haldokló, az a legkevésbé fáradt, vagy beteg!
Arról is mehetne egy poszt, hogy milyenek, amikor összebarátkoznak hazafele a buszon. De csak mert egymással szembe, vagy egymás mellé sodorta őket a szerencse a járművön.

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.10.23. 14:11:21

@szdorika87: Azaz! A karikafülbevaló elmaradhatatlan. Természetesen a fülbevaló súlya miatt a lyuk is szépen megnyúlt. Jáj, de ronda tud lenni :)

Ezek a tömegközlekedéses ismeretségek szörnyen idegesítőek. Főleg ha veled kezd el beszélni, és te épp olvasnál. De az se sokkal jobb, ha mást pécéz ki magának, mert attól még ugyanannyira zavaró, mintha neked beszélne.
Nem véletlen, hogy mostanában mindenki mp3-lejátszót használ buszon, bárhol. Senki nem kíváncsi a másik magánügyeire...

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.23. 14:15:56

Sráckoromban egy elég nagyforgalmú boltban dolgoztam, mint vezetőhelyettes. Egyszer, mikor jó alaposa beállt a sor mindhárom kasszánál egy nyanya elkezdett hisztizni, hogy őt engedjék előre, mert nagyon rosszul van. Szívbeteg, cukorbajos, meg epilepsziás is. De ne úgy képzeljétek, hogy parizerért állt sorba, vagy valami, iparcikkről volt szó, ami azért nélkülözhető dolog, csak nem szerette volna végigállni a sort.
Odamentem, kérdeztem, tényleg ennyire drámai a helyzet? Mondta, hogy jaj, mindjárt megboldogul.
Hozattam neki széket, meg pohár vizecskét, már egész boldog volt, hogy itt hogy körbeugrálják.
Azt nem tudta, hogy egy óvatlan pillanatban kihívtam a mentőket is.:)
Azok meg jöttek és akárhoy is tiltakozott a szipirtyó, hogy ő már felépült, el is vitték a gecibe!:D:D:D

Gonosz-e vagyok?

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.10.23. 14:56:41

@El Topo (Sgt. Elias): :D
Ugyan már, csak állampolgári kötelességedet teljesítetted :)
Felelősségteljes és megfontolt voltál, a néni meg kamilázott és megszívta :)

2009.10.23. 16:48:18

@szdorika87:
Az ilyen alkalmi kapcsolatok a mammerek körében tényleg aranyosak, főleg orvosi rendelőkben. Általában van a várakozók között egy falkavezér mammer és egy "alfamammer ", akik rögtön bespannolnak, és hangosan megváltják a világot, kibeszélik ismerősök magánügyeit. Megtárgyalják a váróteremben levő összes többi beteg feltételezett és valós tüneteit, és persze hangosan méltatlankodnak, hogy mi az, hogy valaki soron kívül mehet be, pedig ők reggel fél hétre már itt voltak (NB. a soron kívüli beteget kilógó belekkel a mentők hozták be, de akkor is az ilyen szemtelenek miatt kell sokat várni, még véletlenül sem az olyanok miatt, mint ők, akik társasági életet élni járnak az sztk-ba).
Mindezt olyan hangerővel, hogy az egész váróterem értesül olyan fontos helyi hírekről, mint hogy x csalja y-nal z-t, de valójában w-nek udvarol.
Buszon nem nagyon tapasztaltam még ilyet.

A másik alapvető mammer-felbukkanási hely a gyógyszertár, különösen ebédidőben, amikor ugye mindenki kiszalad a dolgozóból gyorsba kiváltani a receptjét. Na ilyenkor a sorok elején törvényszerű, hogy mammer áll, akinek a kiszolgálása minimum 30 perc.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.23. 17:40:14

@tff:

Az alfa egyed, meg a falkavezér szvsz. ugyanaz.
Egyébként igen pontos leírást adtál.
Ezek a mammmerek egyébként be is pofátlankodnak eléd az orvosnál azal, hogy őnekik csak egy recept kell, aztán fél óráig vannak bent. Úgy járnak az áldott Kovács "tanár úrhoz" (szimpla körzeti orvos), mint én a közértbe.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.23. 17:41:56

@tff:

Ja, gyógyszertár.
A mammer azért van sokáig az ablaknál, mert közgyógyos, ezen az alapon idatlan mennyiségű gyógyszert szed, mer'ugye ingyér van.
Ugyanezen az alapon ő váltja ki a házban lakó spanjainak a gyógyszerét is.

sergio del vargas 2009.10.23. 17:54:03

Sziasztok! Ezek a mammerek a betegváróban élik a közösségi életüket, mindig ott vannak. ahpgy előttem is szóltak váltják a világot meg mittudomén még miket.
A buszos sztori az alap, aztán meg hápognak ha valaki megma
gyarázza nekik hogy esetleg késöbbi indulással jobban járnának, elvileg nyugdíjasok tehát ráérnek. De úgy ugranak fel a buszra mint nyúl, és elsőként akarnak leszállni is...
Volt a főiskolán nálunk egy kezdeményezés, hogy a nyugdíjasok bérlete nem legyen érvényes reggel 6-8 illetve 15-17 óráig...
Egyébként tetszik a blog, grat... :)

2009.10.23. 17:56:06

@El Topo (Sgt. Elias):

Utánanéztem, igazad van, én tudtam rosszul, köszi.

2009.10.23. 17:58:08

@El Topo (Sgt. Elias):

Ha meg nem recepttel megy, akkor számításokat végeztet, hogy jár a legolcsóbban, meg egy gyógyszerhez részletesen kielemeztet 36-féle helyettesítő készítményt. A végén persze nem vesz semmit, "még átgondolja", esetleg "most nincs nála annyi".

sz.dorika.. (törölt) 2009.10.23. 17:59:48

@tff: Pedig a buszon is divatos mostanában ismerkedni, az utóbbi egy hétben két ilyennek voltam szem és fültanúja. Rájuk szokták húzni azt a sablont, hogy csak a betegségről tudnak károgni egymás között és eddig nem is nagyon hittem el, de mindkét esetben bizony a reuma, a visszér és a CUKOR! központi téma volt. Majd miután egymásra kontráztak ,hogy kinek van több problémája, kezdődhetett a gyógyszerlicit is. Óriási.
A rövidke frigy létrejöttének feltételezem, az az oka, hogy az alacsony padlós buszok mozgássérült helyeit foglalják el, egymással szemben. Ez lehet a kiindulási alap. Innen már hömpölyög magától terefere.

2009.10.23. 18:02:54

Még egy megfigyelés: úgy emlékszem, hogy a cucializmusban nem voltak ilyen mammerek, ez a társadalmi réteg ("akciónyugdíjas", ahogy régen az indexen nevezték) tipikusan a rendszerváltás utáni urbánus közeg terméke, akárcsak a yuppiek. Cáfoljatok meg, ha tévednék.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.23. 18:15:03

@tff:

Régebben is volt.
Csak most több. 20 évnek már demográfiai vetülete van, sajnos.

Erzsebet 2009.10.23. 21:31:24

Én a napjaimat idősek társaságában töltöm, fiamon kívül, csak Ti kommentelők vagytok fiatalok. Vásárolni azért járnak, mert főzniük kell. Mindig korán kelnek. Főzni is ráérnének. Általában egyedül élnek, vagy öreg párjukkal. Azt a kis ételt fél óra alatt össze lehet habarni. Orvosi rendelőben és gyógyszertárban is gyakran megfordulok, a betegségekhez is értek, pedig nem készültem egészségügyisnek. Idős ismerőseimet előre engedem a boltba, a többi vevő szid. Ruhát is olyat csináltatok, amit felvehetek orvoshoz, vagy temetőbe. Szűk nadrág, szűk szoknya, dekoltáltabb felső mellőzve van. A politikai nézeteim is eltérnek az idősekétől. Végig kell hallgatnom és bólogatnom kell, mint a Bólogató Jánosnak. Jó arc még 72 éves nagynéném. Ő múzeumban dolgozik, mindig fel van háborodva a diákok magatartásán. Nem tudja megkülönböztetni a nemeket. Egyszer egy 15 éves forma, szőke hosszúhajú, babaarcú srácot kislánynak szólított. Társai természetesen röhögtek. Kedvencei közé tartoznak az EMO-sok, neki beszól. A szerelmes párokon is fel van háborodva. Én már láttam különbet is, bevásárláskor előtte, csókolózott egy meleg pár.
Nagyon sok nyugdíjas azért dolgozik, mert nem tud mit kezdeni magával. Egy ismerősömnek nincs senkije a férjén kívül. Szeret utazni, szórakozni, haja mindig frissen dauerolva. Mindketten tele vannak arannyal. Volt, hogy a mentő a munkahelyéről, egy üzletből vitte el. Amikor az új főnöke kirúgta depressziót kapott. Sok 40-es, 50-es nem venné igénybe a rokkant nyugdíjat, hanem dolgozna egy könnyebb helyen. Ja még úgy fogalmazott a felettem lakó nyanya: A nyugdíjasok védett korban vannak, tehát nekik áll "betlehem".

2009.10.23. 21:42:39

@Erzsebet:
"csak Ti kommentelők vagytok fiatalok."

Már aki... :)) Egyébként nem is az általad említett idősekről szólt a bejegyzés/az utóbbi pár komment, hanem egy spéci rétegről, hogynemondjam az idősek ugyanolyan szubkultúrájáról, mint ami a serdülőknél az emo. :)

Magyarnaba 2009.10.23. 23:58:34

Nem értem, hogy nem jutott még senkinek eszébe a posztcímszereplő hölgy koraesti programja, amikor is felveszi a telefont, tárcsáz, majd:

"Jó estét, drága Albán úr, akarom mondani Bolgár úr, képzelje, mit hallottam, azorbánviktor már megint fenekedik a mi Ferink ellen!... Hogy mi? Gordonka? Ja, pláne, ellene is!"

2009.10.24. 11:24:33

@Magyarnaba:

...aztán - bár folyton szidja a (fő)városban uralkodó állapotokat - a következő polgármester választáson 128-adszor is megszavazza az aktuális polgármestert, mert "hát az olyan aranyos ember". Aztán utána csodálkozik, hogy nem történik semmi változás.

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.10.24. 12:17:44

@Magyarnaba: @tff: Azaz, de ő legalább elvhű :) se lufival, se reklámtollal nem lehet megszédíteni. Ebben is határozott, mint a helyszerzésben és a piroslámpás átkelésben :)

És az ilyen könyöklős néni minden esetben elmegy szavazni. Az aktuális politikáról fogalma sincs, de a régi szép idők emlékére, és mert a párttitkár úr mindig is olyan jó volt hozzá, leteszi a voksát.
Persze van ugyanilyen könyöklős néni a "másik oldalon" is. Pl. akinek a cocializmusban akadályozták a boldogulását. Ő se tudja, miről van szó manapság a politikában, de ő se hagyja ki a szavazást, csak pont a másik párt mellé ikszel.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.24. 12:59:32

@HRita:

Meg akinek '56-ban meghat valakije.
És most attól függően, hogy az illető felkelő volt és az oroszok géppuskázták le, vagy éppen karhatalmista kiskatona és a felkelők intézték el, vagy a Jobbik körül szédeleg, vagy éppen egy kommunista pártot keres magának.

bej Kutyej · http://uzsidoboz.freeblog.hu 2009.10.24. 13:40:36

A kedvenc történetem a szegedi 9-es trolin volt. Épp hogy csak sikerült felzsúfolódni a trolira, de hát mindenképpen el kellett érnem, hogy időben beérjek a BTK-ra. Na most az egész troli a klasszikus "szardíniásdobozhoz" hasonlított, tehát tömegnyomor a köbön. Egy srác szinte feltekeredett a kapaszkodóoszlopra, és egy néninek (vagy akkor legyen nyugger) az volt a baja, hogy nem tud leülni (hova??), meg a gyerek táskája is útban volt.
- Mennyen má arrébb! Rakja má arrébb ezt a táskát.
- De hát nem tudom...
Puffogás, morgás stb. - De én mozgássérült vagyok, hát nem igaz,. hogy nem lehet leülni!
Erre a gyerek megszólalt: - Mi baja az állással, úgyse dől el! (ezt arra értve, hogy gyakorlatilag egy cm szabad hely se volt):D
Egy másik nyugdíjas néni megunta a műsort, és nagy nehezen kinyomakodott a helyéről, hogy "tessék leülni, tessék"... persze a megfelelő hangsúllyal. A következő megállóig folytatódott a rikácsolás, ugyanis a mammer nemhogy leült volna, hanem tovább osztotta az észt:
- Nem ülök le! Nem, hadd tanuljon csak egy kis tisztességet az a gyerek! Ha már otthon nem tanították meg!!!
Ebből már mindenkinek elege volt, aztán leszálltak néhányan, de ő még mindig ezen a témán lovagolt. Ja és közben minden második mondatban elsütötte, hogy ő mozgássérült. Végül is lehet, de mankója nem volt, és ez nem jogosította fel őt, hogy ilyen tahó módon viselkedjen.

Erzsebet 2009.10.24. 14:11:34

Az én nyugdíjas házaspár ismerősöm is elvhű. Minden szabad idejüket az MSZP nyugdíjas klubban töltik. Nőnapkor Dobrev Klárika volt a díszvendég, vele lefényképeztették magukat. Nagy Horn Gyula rajongók is. Egyszer részt vettem egy majálison, a munkámhoz tartozott. Itt Horn dedikálta a könyveit, ismerőseim is kíséretéhez tartoznak.Engem is megakarnak győzni elveikről. Egyre több idős foglalkozik politikával.

Rebegő ajkak 2009.10.24. 15:33:03

Valós a dolog, de legalább ilyen vicces lehet a mammerek szeméből leírni ezt az egészet.

flymazs (törölt) 2009.10.24. 20:46:04

Abszolút igaz a poszt. Tényleg nem értik meg, hogy ők bármikor mehetnének, de ha a diák elkésik a suliból, a dogozó a munkahelyéről, akkor annak következményei vannak.

Pár éve utaztam a metrón és jólesett leülni kicsit (erős migrénem volt). Felszállt egy ránézésre 85-90 éves néni, de bundában, magassarkúban, tele arannyal és a szeme és a szája erősen kimázolva (a száján repedezett a piros rúzs). Felálltam, hogy átadjam neki a helyem, erre éktelenül rámripakodott, hogy mit képzelek, hogy meg merem szólítani, vegyem tudomásul, hogy őt régen nagyságos asszonynak szólították, még komornája is volt, hogy jön egy pimasz, ócska (szó szerint!) diáklány ahhoz, hogy ŐT megszólítsa...nagyon elvörösödtem és szégyelltem magam, mert az egész kocsi utazóközönsége minket bámult.

A távolsági utazásnál meg láttam egyszer két időset, egy nőt és egy férfit, akik nagyon régről még ismerték egymást futólag. Beszédbe elegyedtek, majd a néni megszólal: "Ó, hát most jutott eszembe, hogy a maga nagyobbik fia halt meg 3 évvel ezelőtt...hát fogadja őszinte részvétemet" Mire a bácsi: "Öööö...valakivel össze tetszik keverni...nekem egy lányom van, aki él..." Néni: "Nem, nem, biztosan emlékszem, a maga fia halt meg..." Bácsi (egyre kétségbeesettebben): "De hát nekem lányom van!!!"

Az egész busz ott röhögött.

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.10.24. 21:03:52

@flymazs: Hatalmas történet :D Ezek a nénik tényleg nagyon határozottak, nem ajánlatos ellentmondani nekik, mert akkor bedurvulnak :) Rájuk kell hagyni: "Most, _hogy így mondja_, tényleg volt egy fiam, csak sajnos már meghalt, Isten nyugosztalja szegényt."
Ha erre a néni rákezdi, hogy "pedig milyen derék, becsületes, tisztességes fiú volt!", na arra már valóban nem lehet mit reagálni :D

Manfi (törölt) 2009.10.24. 22:52:00

Szegény nagyim pár napja ment el, hát ő NÉNI volt: kis kedves törékeny nagymami. A kisvárosban ahol lakott, amíg tudott menni, a kedvenc boltjaiban a legjobb kiszolgálást és a legszebb, legfrissebb árut kapta, pedig mindig csak apróban kuporgatta ki a pénzt.
Viszont itt Szegeden.....
Nem akarok általánosítani de borzalom. Szinte az összes busz a Mars tér felé jár. A Mars téri piac már 6-kor nyit(ott), de az arrajáró buszok, trolik, tömve vannak helyet követelő, rikácsoló nyuggerekkel. (Ha nem lennék szociálisan megfélemlített, biztosan rájuk üvöltettem volna, hogy azért a kurva életbe, hülye szipirtyó, én még fiatal és kurva álmos vagyok és dögölj meg, de még legalább 10 órát dolgozni fogok [ ott, ahova te kasznózni jársz - igen, igen SZTK, te banya], mialatt te a hülye farhátlevesed hülye répájának a kibaszott árát alkudod csomójánként 35 Ft-ról 30 Ft-ra, te kibaszott bélgép, te, te, te, .... ) A helyet át nem adó félholtak, kismamák, töröttlábúak és 1-2. osztályos védtelenek szapulása szintén mindennapos. Mikor még süldő tizenéves voltam az egyik a félig üres buszon olyan lelkiismeretfurdalást keltett bennem, hogy az ajtó közeli ülőhelyemet inkább átadtam, és eggyel (!!!!!) hátrébb ültem.
Ma már ritkán járok tömegközlekedéssel, inkább bicikli, de ha néha rákényszerülök, eltelik néhány perc mire a képzeletbeli nyugger gurulós bevásárló szatyrok nem bántanak

Manfi (törölt) 2009.10.24. 23:19:30

Ó, és azt akartam még mesélni, ezekről a könyöklős nénikről, vagy inkább nyuggerekről, hogy az összes irántuk érzett agressziómat levezette és szinte(!!!) sajnálatba fordította át párom esete:
A már említett szegedi nyuggerközpontban, a Mars téren történt, hogy akkor még metálosan hosszúhajú és öltözetű párom szeretett volna leszállni egyfajta árammal működő tömegközlekedési eszközről, na ne modoroskodjun :) troliról. Hétvége és nagypiac lévén a szokásosnál is több és agresszívebb könyöklős nénik lepték el a környéket, így a párom vad külsejének ellenére majdnem a trolin maradt a feltörekvő nyanyatömeg miatt. De őt sem olyan fából faragták, hogy hagyja magát, ezért az utolsó pillanatban sikerült áttörnie magát és vastag bakancsát egy fonott kosárnyi tojáson és egy másik kosárnyi frissen fejt, még meleg tehéntejjel teli zacskón gázolva, artikulátlan üvöltéssel, levegőért kapkodva, de sikerült leszállnia.

Szegénykém ezután egy ideig vegán volt, de ma már párolva eszik halat is.

2009.10.24. 23:35:31

@Manfi:
:D

Durva még távolsági buszon a felszállás a Stadionoknál, ahova én járok haza szüleimhez, pénteken kora délután mindig tömegnyomor van, rengeteg diák miatt. Na most ugye nyuggerek mindig extrapolálják a korábbi tapasztalatok alapján, hogy hol fog megállni a busz, belövik az ajtó várható helyét, és oda csoportosulnak, a diákok tisztelettudóan kicsit arrébb. Na most a difi akkor van, ha a busz úgy áll be, hogy az ajtaja a diákok elé kerül, akkor megindulnak egyrészt a diákok felfele, ami már önmagában is zúzda, de a másik oldalról tülekszik a pofára esett, sértődött akciónyuggerek csapata... Nem részletezem, meg kell tapasztalni, a mosh pit ehhez képest kutyafüle. :(

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.24. 23:35:38

@Manfi:

Jól érzem, hogy van benned egy kis düh?:)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.24. 23:38:53

Mostanában már nem járok arra, de mókás még az 1-es villamos Árpád híd, budai megálló.
Befut a HÉV Békás felől, és a következő villamosra egy HÉV-nyi diák, dolgozó, és nyugdíjas próbál felszállni. Kraw Maga képzettségűek előnyben.

tusko hopkins 2009.10.25. 10:32:48

jó kis irás, bár sok a párttitkár benne :)
emlékeztem én, hogy korábban olvastam hasonlót, ott jobban kibontva a témát, gugli a barátom, megtaláltam: neuromancer.freeblog.hu/archives/2003/10/30/37658/
hasonlít a két bejegyzés, bizonyára mindkét szerző tapasztalatból írt

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.10.26. 08:45:21

Kedvencem volt régen az ingyenes Metró-újságért VEREKEDŐ nyuggerek... (amikor még nem volt az a fémkaloda, ahonnan egyesével szeded ki...) Amikor meg lett, akkor tépték, szaggatták... Hangosan röhögtem rajtuk.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.10.26. 08:52:59

A másik, annó a nyolckerben laktam, és az utcánkban lakott egy igazi akciónyugger tata, vagyis inkább kommandósnyugger, annak az volt a mániája, hogy nem birta a tömeget a villamoson, metrón, de olyan szinten, hogy ha közel mentél hozzá fél méterre, akkor taszajtott (j? ly? nem tom, bocs) rajtad egyet, de akkorát, hogy repültél másfél métert. Pl állok a metró ajtajánál, de nem az ajtóban, hanem a szélén, hogy ha 20-an szállnak le, akkor se legyek útban, de Ő (egyedül), úgy szállt ki, hogy azért még nekem jött, és elkezdett ÜVÖLTENI iszonyat hangosan, hogy mit tolakszik...!!! Tudtam hol lakik, kedvem lett volna pár erős emberrel megleckéztetni, de nagy szerencséje van, hogy otthon nem ezt láttam.

Ernoke 2009.10.26. 09:13:47

@Krisztinca: akkor ő már nem is akciónyugger volt, hanem terriernyugger...

ezeket a kifejezéseket én egyébként kb. 2002-ben hallottam az EST Fm egyik szexi hangú műsorvezetőjétől (I. volt a neve), akinek kedd esténként volt műsora. arra már nem emlékszem, h ő találta-e ki vagy csak vette valahonnan.

nyílméregbéka 2009.10.26. 09:41:53

Oh, de jó poszt lett! :-)

@tff: az orvosi váróban található nénik egy külön műfaj! Ritkán találkozom velük, csat betegség vagy beutaló miatt megyek orvoshoz (évente 1-2-szer), de akkor mint a véres rongyra, úgy néznek rám. Hogy merészel egy fiatal itt ülni a váróban?! Hogy lehet beteg egy fiatal?!
Miközben mandulagyulladásom van és nyelni sem tudok, vagy allergia-beutaló kell, csak ez nincs rám tetoválva, és nem tárgyalom ki 300 decibellel.

sorica123 (törölt) 2009.10.26. 12:53:22

@Magyarnaba: vagy: 'Angéla néni vagyok, hát kérem, hogy lehet ilyen erkölcstelen zenét lejátszani ,bezzeg az én időmben (amikor még nem is volt, csak néprádió) [blablablabla]...' - ez még az én kamaszkoromban volt valami Petőfi vagy efféle rádión, ahol Angéla néni törzsvendég volt az ilyen és hasonló népművelésekkel. Vagy van egy műsor, egyszer belehallgattam, Fiala János ül bent bokszzsáknak (az az ember se százas, ugyan minek húzza magára a sok frusztrált, idegbajos embert), s pont ez a mammer típus telefonálgat be, zsidózni! Hát nem tudtam, sírjak-e vagy röhögjek, esetleg e kettőt valahogy egyszerre... értem én, hogy kivannak bukva, na de hogy ennyire, na ne...
@nyílméregbéka: na igen. A nyamvadt, beteges mai fiatalok. Két évben egyszer elesz a fene orvoshoz, mikor melyikhez (mindig ahol kopog a motor, nem ám rendszeresen), és ott van, hogy én is megkapom ezeket a pillantásokat.

LEN 2009.10.26. 13:29:07

Ezek a szekrényszagú nénik, nemde? :-)

a Bloom 2009.10.27. 08:01:27

@LEN: Mindig azt hittem, hogy a szekrenynek van neniszaga. :)

vincere 2009.10.28. 15:58:32

nekem - amíg hagytam - megkeserítette az életem a szomszéd 80-on felüli néni, aztán már nem érdekel azóta.

de maradjunk a tárgynál.
mielőtt leszáll a villamosról, abban a pillanatban feláll, ahogy elindul az előz megállóból a jármű, de sokszor még az előző megálló alatt felveszi a biztonságos pozíciót. az ajtóhoz feltűnően közel álló (a lényeg itt az, h. előtte álló, tehát nem a mami van a legközelebb!)fiatalt akkor is megkérdezi ingerülten, h. le fog-e szállni, ha a saját szemével látta, h. a fiatal jelzett. közeledik a megálló. ahogy megáll a busz, még ki se nyílt az ajtó (de sokszor még meg sem állt a jármű!), a néni elkezd nyomulni, azaz rátolja a táskáját az előtte álló leszálló lábára, vagy egyszerűen meglöki, h. mozduljon már meg, annyira aggódik, h. fent marad a járművön. a szerencsétlen fiatal (én) retteg, h. balesetet szenved a mozgó járműveken, ezért addig meg nem mozdul, amíg teljesen meg nem állt a jármű, és full biztonságos a leszállás - ez már sok néninek túlmegy minden határon.

kedvencem még, mikor várunk járműre, pl. metróra, teljesen mindegy, hányadiknak száll be az ember, hely úgysincs, meg különben is, nem hagy ott senkit a metró. bár egyáltalán nem ott állt, ingerülten és rohanva, mindenkin átgázolva nyomul, h. elsőnek szálljon be a metróba, akármibe.

én mindkettőt úgy védtem ki már az utóbbi időben, h. látványosan félreálltam, és hangosan mondtam neki, h. tessék nyugodtan menni, nekem nem ennyire sürgős és fontos ez. sokszor bejön :-)

mindig sejtettem, de most már empirikus módszerekkel be is bizonyítottam, h. ez egy magyar jelenség, a BKV-s néni. most egy nyugati országban élek, figyelem a néniket. megmozdulni alig tud, de derűsen felszáll a buszra. egyszer át akartam adni az ajtóhoz legközelebb eső helyemet, nevetve elhárította, és körülményesen beevickélte magát hátrébb. bár láthatóan nehezen mozognak, nem viselkednek úgy, mint aki mindjárt ott helyben meghal.

666E 2009.10.28. 17:45:57

csodás cikk.
a felszálló nyugdíjas tényleg beáll az ajtóval szemben és megindul. a lépcső közepén találkozik egy leszállóval minden egyes alkalommal ugye, de mintha most lenne csak az első alkalom, kerek szemekkel nézi, hogy "ezek a mai fiatalok" nem hagyják őt felszállni.
leszállás-részt még annyival egészíteném ki, hogy amint sikerült letennie mindkét lábát és a gurulós kocsit lecövekel és csak körbe néz, hogy merre is induljon el meg, hogy egyáltalán hol is van.. természetesen emiatt leszállni is rettentő körülményes utána, mert meg nem mozdulna..

666E 2009.10.28. 17:46:57

ja tényleg és még annyi, hogy képesek a végállomáson is többször jelezni, csak a biztonság kedvéért..

mici˙ 2009.10.30. 08:48:18

a bkv-s nyugimama tényleg tipikus magyar jelenség. a többségük amint betölti a 64-et remegve kezdi el számolni a napokat mikor tölti be a bűvös 65-öt, amikortól övé a világ, mert eljön az ingyenutazós kánaán.

tudnám hogy van erejük és pofájuk mindenhol MINDENHOL tolakodni?!

a posta is egy jó kis lelőhelyük, ahol előszeretettel állnak extrém intim közelségbe, de szeretem amikor egy önérzetes nyugdíjas (de én Nyugdíjas vagyok!!) beleszuszog a nyakamban sorbanállás közben

rizikofaktorka 2009.10.30. 12:33:33

Ó, köszi Rita, bár így teljesülne minden vágyam. Jó lett.
Kedvenc: "...hogy enné ki a májukat a varjú!":DDD

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.10.30. 13:25:24

@Eszterandusz: Persze hogy :) Jó volt a téma, "muszáj voltam megírjam" :D

Delfinci 2009.11.18. 15:47:23

A mi kis városunkban egy (kicsit szakadt, kicsit büdös) bácsi riogatta a reggeli busz utasait. Nem volt kerekes kocsija, de volt, hogy egy csomó összekötött, lelapított kartondobozzal szállt fel. Általában volt még 4-5 hely a buszon elszórva, ő felszállás után kinézte a legtávolabbit, és mindenkin átgázolva oda ült le. Én ha fent voltam és megláttam a megállóban, már előre latolgattam az esélyeket, hogy most merre indul, merre ugorjak. :)))

Delfinci 2009.11.18. 15:52:17

Egyébként sajnos édesanyám is beleért ebbe a korba ... Na nem nyomul még annyira és kerekes kocsija sincs, de ha ismerősökkel találkozik ... A betegségek, a pletykák, a félinformációk... Hát ha én is ott vagyok, néha leég a bőr a képemről a szövegétől. :(

kukatr 2009.11.20. 21:00:54

a mellém kerülő időseknek mindig átadom a helyet. ha meg fáradt vagyok, akkor olyan pofát vágok, hogy nem mernek nekem szólni.
a túlságosan tolakodó, mozgást akadályozó nyuggereknek meg hangosan beszólok. utána csak pislognak meg bambulnak... bár lehet ez azért van, mert vidéken nőttem fel?:D
szerencséjükre még egy sem állt le velem szájkaratézni.:(

nyílméregbéka 2009.11.20. 21:56:36

@mici˙: "de szeretem amikor egy önérzetes nyugdíjas beleszuszog a nyakamban sorbanállás közben"
Hát ez tényleg így van, nem értem, mi olyan rohadt jó benne, hogy ráállnak az emberre, de nemrég a közértpénztárnál állt szó szerint RÁM egy nyanya, úgy hogy komolyan megijedtem, hogy én lettem a Láthatatlan Ember tudtomon kívül, mert gyakorlatilag pontosan azon a helyen létezett, ahol az én testemnek kellett volna lennie.
Sci-fi volt, komolyan :-D

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2009.11.21. 18:27:09

"Régen minden másabb volt. A párttitkár elvtárs, akinél évtizedekig dolgoztam, na, az már igen!"

nem kötelező pártitkározni, éppenséggel
"a boldog békeidők"
meg a
"bezzega naccságosúréknál"...
ja, hogy azok már meghaltak. pedig nem. de ez részletkérdés.
süti beállítások módosítása